Diversificarea este o etapa dificila atat pentru mamici, cat si pentru prichindei. Dupa luni de zile in care meniul bebelusului a fost compus exclusiv din laptic bun si dulce, acum trebuie sa faca fata unui asalt de gusturi noi. Este posibil sa refuze primele tentative de introducere a solidelor, dar mamica trebuie sa aiba rabdare si niste cunostinte serioase despre cum, cand si in ce cantitati se introduc primele alimente.
Bogate in vitamine si minerale, legumele ofera copilasului un aport caloric indispensabil. Mai mult, continutul lor ridicat in fibre, va ajuta sistemul digestiv al bebelusului sa functioneze mai bine
Ordinea este importanta
Ca si cantitatea, alegerea primelor legume este esentiala. Este bine sa introduceti legumele pe rand, una cate una, preferand vedetele necontestate ale diversificarii. Primele introduse in meniu vor fi: dovleceii, morcovii, cartofii (de preferat dulci), fasolea verde si frageda. Oferiti-i celui mic cate o leguma pe rand si asteptati o perioada de 4-5 zile pentru a incerca o alta. Acesta este timpul necesar pentru adaptarea copilasului si pentru ca dumneavoastra sa va dati seama, dupa reactiile sale, daca adaptarea decurge bine.
Cantitatea
La inceput, piureul va fi foarte moale si fin, ca o supica ceva mai groasa. In primele zile, oferiti-i celui mic o cantitate mica (3-5 ml) dintr-o singura varietate de legume, la pranz si seara. Apoi, mariti aceasta cantitate treptat, la fiecare masa, la 5-15 ml. Este recomandat sa nu amestecati inca legumele, pentru ca bebe sa poata savura separa fiecare produs in parte.
Atentie la nitrati!
Nitratii se gasesc in solul unde cresc legumele si, prin urmare, se vor regasi si in legumele ca atare. Pentru un copilas mai mic de sase luni, nitratii sunt foarte nocivi, pentru ca bebe nu-i poate elimina foarte usor. Este indicat sa nu-i dati copilului mai mic de noua luni legume ca sfecla, napi si spanac, pentru ca acestea contin cea mai mare concentratie de nitrati. Atunci cand le utilizati, chiar dupa varsta-limita, fierbeti-le intr-o cantitate mare de apa si nu utilizati zeama in care au fiert.
Mai multa varietate
Variind legumele prezente la masa celui mic, va veti obsinui copilasul sa descopere cu placere noi gusturi si sa-si dezvolte niste obisnuinite sanatoase pentru viitor. Tot astfel, va accepta mai usor noi gusturi, amestecuri si texturi.
Este normal ca bebe sa fie, la inceput, reticent fata de introducerea de noi alimente. De aceea, trebuie sa insistati, pentru ca cel mic trebuie sa descopere mereu lucruri noi. Atitudinea pe care o veti avea fata de momentul mesei va contura intreaga sa reactie la noi specialitati de-a lungul copilariei.