Ce faci cand cel mic insista foarte mult sa-i iei un anumalut, dupa care se plictiseste? Isi doreste un animalut, dupa care nu are grija de el deloc. Oare poti sa-i refuzi mereu unui copil un lucru pe care si-l doreste atat de mult?
Bineinteles, atunci cand refuzul este motivat, in cazul in care cel mic primeste un puisor de gaina si apoi acesta trebuie dus la tara, refuzul este motivat de locul in care ii merge mai bine unui puisor care va deveni gaina sau cocos sau unui catelus: un animal trebuie sa fie tot atat de fericit ca si stapanul sau.
Daca parintii ii vor explica copilului motivul refuzului, acesta nu va accepta ca stapanul sa fie fericit ca are un caine, in timp ce cainele este nefericit. Dar alte refuzuri precum o plimbare, cumpararea unei carti sau mersul la cinematograf? Ei bine, dorintele sunt mai intai imaginare, fiind limitate de posibil, de „realitate”.
Nu ai de ce sa-i refuzi unui copil ceva care nu-i este daunator si care sa nu te incomodeze pe tine. Copiilor le place sa aiba grija de plante, de asemenea. De fapt, ei au nevoie de viata in jurul lor. Copiii inteleg ca nu pot avea un caine, iar aceste idei le vin probabil de la cineva care are curte. I se poate da exemplul unui caine nefericit dintr-o familie pe care o cunoaste, trebuie discutat cu el. Sa nu creada ca parintii ii refuza acest lucru doar pentru a-l necaji.
De asemenea daca ai o fetita, acesteia trebuie sa i se ofere numai lucruri si jucarii feminine? Este important sa respecti dorinta copilului. Singur la parinti, copilul se identifica in general cu copiii pe care ii cunoaste, fie baieti, fie fete.
Sunt jocuri cu papusi pentru baieti si cu masini pentru fetite. Dar cand copilul este crescut singur, el isi va imita tatal, daca este baiat, sau mama, daca este fata… este sigur totusi ca baietii au nevoie sa se joace si cu papusile, in aceeasi masura ca si fetele. Cand se joaca impreuna fetele si baieteii isi doresc ei insisi sa se deosebeasca intre ei, sa se diferentieze cand sunt mici.
Le place asa de mult sa se deosebeasca unii de altii, incat in general, baietii sunt nebuni dupa jocuri cu un grad inalt de mobilitate, in timp ce fetele prefera jocurile mai statice. Aceasta face parte din zestrea genetica a fiecarui sex.
De la trei, patru ani, copiilor le place sa se joace cu ce anume si cum vor cei pe care ii iubesc. Daca un copil cu o personalitate puternica, fie baiat, fie fata, alege un joc, celalalt va accepta pentru ca-i place sa se afle in compania lui. Oricum, cand baietii se joaca cu papusile, o fac in alt mod decat fetele, iar fetele se joaca altfel cu masinutele, decat baietii.
Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto