Complexul de inferioritate reprezinta o adevarata problema atat pentru copii, cat si pentru parinti, daca nu stim cum sa gestionam lucrurile.
Acest tip de complex se naste atunci cand copilul este marginalizat in cadrul colectivului, ori parintii au un comportament inadecvat fata de el: il resping in mod neintentionat, nu ii arata afectiune sau faptul ca el este important si indragit de familie, il cearta in mod frecvent, sunt agresivi cu el fizic sau verbal, il lasa singur in majoritatea timpului, nu ii acorda atentie, ajutor sau interes.
Pentru a evita ca el sa fie foarte timid, retras, inchis in el, respins de prieteni, singuratic, pentru a nu-l determina sa se simta mai prejos decat ceilalti si neiubit, atunci este bine sa petrecem timp cu copilul nostru, sa ii aratam cat il iubim, sa il ajutam cat putem, sa ne interesam despre ceea ce intreprinde el si atunci cand se duce la gradinita sau la scoala.
Un copil se va dezvolta normal daca avem grija de toate acestea, fiindca nimic nu este mai pretios decat educatia pe care ti-o ofera familia, dragostea pe care ea ti-o demonstreaza si afectiunea daruita. Comunicarea este si ea importanta, dar in egala masura este necesar sa fim atenti a nu exagera cu pedepsele, reprosurile, criticile sau pedepsele. Mustrarea trebuie insotita de explicatii calme, si numai in cazul in care copilul este rebel ii putem aplica mici pedepse, dar nu drastice.