[imagebrowser id=330]Chiar daca Ziua Indragostitilor a fost sarbatorita odata cu Sf Valentin, iata ca Dragobetele face parte din categoria sarbatorilor populare cele mai indragite de catre romani.
In data de 24 februarie are loc sarbatoarea romaneasca a iubirii, cunoscuta sub numele de Dragobete. Inca din cele mai vechi timpului aceasta zi a fost sarbatorita de catre toti cei care se iubeau sau doreau sa aduca dragostei o anumita semnificatie. Cunoscuta sub numele de „Ziua Indragostitilor”, „Cap de primavara”, „Logodnicul pasarilor” sau „Nas cosmic”, aceasta sarbatoare vesteste venirea cu repeziciune a primaverii. „Ziua iesirii ursului din barlog”face parte din categoria unei alte simbolistici a acestei sarbarori. De regula, odata cu data de 24 februarie intreaga natura rasuna a veselie, pasarile isi luau zborul, copacii incepeau sa inverzeasca, ziua se marea – intr-un cuvant venea primavara, anotimpul renasterii.
Legenda moderna a Dragobetelui ne spune ca acesta era fiul Dochiei, un barbat pe cat de frumos, pe atat de indragostit de tot ce-i iesea in cale. Asadar, oamenii s-au gandit sa ii ofere Dragobetelui rangul de protector al dragostei lor si ori de cate ori ajungeau in aceasta data acestia reuseau sa o sarbatoreasca la mare cinste.
Traditia spune ca ori de cate ori o fata era sarutata in aceasta zi, fara ca ea sa isi dea seama, atunci aceasta devenea prietena si iubita persoanei care a sarutat-o pe tot parcursul anului respectiv.
Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro / http://img.garbo.ro