Dulceata vietii sau otrava alba?

Unul din cele mai toxice alimente este banalul zahar pe care il consumam cu usurinta zi de zi fara a sti in realitate despre efectele lui nocive.

De ce este zaharul un aliment toxic? In primul rand pentru ca este un aliment foarte concentrat si extrem de rafinat. El determina reactii puternice si intense in organism care se acumuleaza in timp. Cu cat vom consuma mai mult zahar cu atat organismul nostru va fi mai „provocat” la reactii metabolice puternice, va „munci” mai mult iar oboseala si uzura nu vor intarzia sa apara in timp. Aceasta „fortare” a organismului, daca se realizeaza in mod repetat, poate sa genereze perturbari ale mai multor sisteme metabolice si dezechilibre importante care vor determina aparitia multor tipuri de boli.

  • Ce afectari ale starii de sanatate pot apare la consumatorii mari de zahar?

Cea mai importanta afectare este suprasolicitarea pancreasului care va fi nevoit sa produca insulina in cantitati mari pentru a metaboliza glucidele intense aduse  prin aportul alimentar. Dupa un anumit timp, primul efect al acestei suprasolicitari va fi scaderea secretiei de insulina si cresterea nivelului de glucide din sange care nu vor mai fi metabolizate, fapt ce va determina aparitia diabetului zaharat. Aceasta afectiune intotdeauna va fi insotita si de cresterea nivelului de lipide din sange (excesul de glucide din sange se va transforma in grasimi) care conduce la aparitia de depozite pe vasele sangvine, formand astfel placi de aterom. Aceste placi de aterom vor favoriza aparitia de accidente vasculare cerebrale, accidente ischemice precum angor, infarct, etc.

  • Ce afectiuni intalnim la marii consumatori de zahar?

O alta afectare des intalnita la consumatorii mari de zahar este obezitatea, pentru ca orice aliment „concentrat” si rafinat consumat in exces va fi transformat si in depozite, organismul neputand sa il metabolizeze complet. Mai pot apare tulburari precum hipocalcemia, demineralizari osoase, carii dentare, tulburari ale sistemului imun (in sensul scaderii activitatii) manifestate prin slabirea organismului si aparitia de boli pulmonare si infectioase mult mai frecvent. De asemenea, cercetarile medicale recente au mai descoperit si o expunere mai ridicata la bolile de cancer care sunt mult mai frecvente la persoanele care consuma acest aliment in exces decat la cei care il consuma in cantitati mai mici sau chiar deloc. Mai pot sa apara si afectari precum astenia, anemia, reumatismul, scleroza multipla, afectari ale sistemului endocrin dar si alte tipuri de boli asociate.

  •  Exista inlocuitori naturali pentru zahar?

Da, spre exemplu stevia rebaudiana. Originara din regiunile nordice ale Americii de Sud, extractul acestei plante se gaseste in varianta cristalizata, tablete sau lichida si este un indulcitor natural cu o putere de indulcire mai mare dar cu 0 calorii. Sunt foarte multi producatori care comercializeaza acest produs si se gaseste deja in diferite variante. Unele sunt mai amare, altele au un procentaj mai mare de eritritol iar altele sunt promovate ca “produse dietetice” in ciuda cantitatii infime de pulbere minune fiind enuntata pe eticheta doar ca strategie de marketing.

Marilena Oprisanu, chef dietetician si nutritionist holistic ne dezvaluie cateva trucuri aplicate la prepararea  deserturilor sanatoase.

“Eu personal am scos definitiv zaharul din alimentatie si l-am inlocuit cu Green Sugar ca varianta alternativa atat la prepararea deserturilor si a dulceturilor cat si ca indulcitor pentru cafea, ceai sau alte bauturi. Daca vom inlocui zaharul cu extrasul din stevie rebaudiana vom obtine in mod sigur o buna protectie pentru pancreas, o „relaxare” buna pentru organism care nu va mai fi nevoit sa raspunda la atacurile alimentelor foarte concentrate dar si un nivel optim de glucide in sange. Chiar si fara acest inlocuitor natural, se poate satisface nevoia de „ceva dulce” cu  fructe uscate fara adaos de zahar precum stafide, smochine, curmale, caise uscate, etc. Le putem folosi la prepararea deserturilor sau a micului dejun in care putem adauga cereale sau lapte vegetal”.

Daca am vazut de ce este bine sa renuntam la consumul excesiv de zahar, ce fel de boli pot apare daca nu vom face acest lucru si cu ce il putem inlocui, va propun sa mai retineti faptul ca trebuie sa luam in calcul  cantitatea de zahar consumata zilnic care se afla in fiecare aliment consumat in parte.

Aparent, preparate dietetice sau alte alimente prezentate ca fiind sanatoase, ascund deseori numeroase surprize. De exemplu, o felie de paine integrala contine 2 g de zahar, doua linguri de unt de arahide contin 3 g de zahar, un baton energizant contine in medie 20 g de zahar, 250 ml suc de portocale contin 26 de g de zahar, si asa mai departe.

Daca vom face o lista cu alimentele consumate zilnic si daca vom aduna continutul lor in zahar vom vedea singuri cat de expusi suntem la toxicitatea acestui aliment.  Multe persoane consuma dulciuri compensator confundand nevoia de dulce cu dulceata vietii. Daca urmarim cauzele si suntem atenti la mesajele pe care ni le transmite organismul, vom sti exact daca acesta are nevoie de prajituri sau de imbratisari si afectiune. Nu uitati, trebuie sa atingem echilibrul optim de nutrienti pentru a fi sanatosi insa, sa nu pierdem din vedere si echilibrul starilor emotionale si armonia cu noi insine.

Aceasta tema va fi prezentata de Drd.  Ninel Bauer- unul dintre cei mai performanti specialisti in medicina integrativa din România  in cadrul unei conferinte de nutritie care va avea loc pe data  de 2 iulie, iar Marilena Oprisanu  va oferi solutii aplicative de inlocuire a zaharului printr-un moment de live cooking

Mai multe detalii despre eveniment gasiti  pe www.holistik.ro

Facebook: Biofeedback-by-Ninel-Bauer

 

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare