‚Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătăţii’ sau ‚Evită alimentele care conțin zahăr’ îți sună familiar? Sunt niște fraze pe care le auzi aproape zilnic, dar probabil că au devenit … un zgomot de fundal. Mulți suntem conștienți de dezavantajele consumului de zahăr, însă nu avem destul de multă voință să renunțăm la a-l consuma în exces. Pentru că dacă acum 50 ani o persoană consuma 2 kg de zahăr anual, azi depășește 35 kg. Ah, nu știi cât ar trebui să consumi pentru a te menține sănătos? O femeie nu trebuie să depășească zilnic 100 calorii (echivalentul a 6 lingurițe zahăr) iar un bărbat 150 calorii (9 lingurițe zahăr).
Nu-i ușor să eviți alimentele procesate care sunt dulci prin definiție. Este atât de tentant să guști măcar un colțisor pufos dintr-un croissant cu ciocolată care ți se topește în gură, nu-i așa? Conform specialiștilor în nutriție, zahărul aduce cu sine calorii “goale” care, e adevărat, ne dau energie pe moment, însă nu au alte proprietăți nutritive. Onest și sănătos ar fi să consumăm o cantitate cât mai mică de zahăr, precum sarea pe care o presărăm cu moderație în mâncare.
Pe lângă energie, un alt tip de “zahăr” ne poate aduce și alte beneficii – este vorba despre fructoza conținută de fructe. Deși nici de fructe nu trebuie să abuzezi, este important să știi că acestea sunt bogate în substanțe nutritive care mențin organismul sănătos și reglează tranzitul intestinal. Poate că iarna nu dispui de o varietate foarte mare de fructe proaspete care să “aibă gust”, dar întotdeauna există variante delicioase, care te ajută să consumi ‚ceva dulce’ cu moderație. Azi îți prezentăm merișoarele și smochinele, niște alimente extraordinar de hrănitoare și aromate care pot fi consumate ca atare sau în preparate delicioase.
- Merisoarele, denumite popular insulina verde, sunt fructe cu proprietăți antiseptice și antioxidante care conțin vitamine (provitamina A, vitaminele B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și săruri minerale. Știai că, medical, sunt recunoscute drept soluție impotriva infecțiilor urinare?
Iată și alte beneficii ale consumului de merișoare:
- întăresc sistemul imunitar și stimulează memoria
- grație compoziției bogate în calciu, merișoarele previn osteoporoza și ajută la reducerea cariilor și a depunerii tartrului
- fibrele din compoziția merișoarelor favorizează tranzitul intestinal
- ajută la reducerea nivelului de stres și conferă energie
- datorită prezenței proantocianidinei, antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C, pot opri evoluția tumorilor și preveni apariția cancerului
- Se spune ca smochinele, fructe bogate în vitamine (A, C, B1 și B2), calciu, magneziu, fosfor, mangan și potasiu, sunt printre primele primele fructe cultivate de om, știai?
Iată pentru ce mai sunt lăudate:
- sunt un aliment tonic pentru organismul tău
- conțin potasiu, element care este de un real folos în reducerea și normalizarea tensiunii arteriale
- conțin triptofan, element care combate insomniile
- te ajută să îți menții oasele sănătoase, datorită conținutului de calciu
- combat acțiunea radicalilor liberi, încetinesc procesele degenerative și te ajută să îți menții pielea sănătoasă
Pentru că o să te îndrăgostești de gustul și beneficiile celor 2 fructe-minune, iată cum poți să îți prepari dimineața propriul mix de fructe și semințe care să-ți dea energie întreaga zi. Ai nevoie de:
- 180g (2 ceşti) ovăz
- 85g migdale
- 75g sâmburi de fistic
- 65g nucă de cocos maruntita
- 45g seminţe de dovleac
- 75 ml miere
- 125g smochine uscate, tăiate marunt
- 100g merişoare
- 100 ml băutură vegetală (din soia, orez, migdale sau ce vrei tu)
Preîncălzeşte cuptorul la 160° C și adaugă hârtie de copt într-o tavă. Combină ovăzul, migdalele, fisticul, nuca de cocos și semințele de dovleac într-un castron mare. Pune la foc mediu, într-o crăticioară, mierea și băutura vegetală, apoi toarnă lichidul obținut peste amestecul de ovăz și omogenizează-le. Toarnă amestecul obținut în tavă, apoi dă-l la cuptor, amestecând regulat, timp de 20 de minute sau până devine auriu și crocant. La final adaugă smochinele și merișoarele, după care lasă compoziția să se răcească.
Mai avem o rețetă scurtă și utilă, așa că notează: se cumpără o cantitate înțeleaptă de merișoare și migdale care să ajungă timp de o săptămână, se adaugă în preparatele preferate, se iau pe post de gustare și se elimină, treptat, din numărul foietajelor cu zahăr consumate zilnic. Rezultă o dietă mai sănătoasă și mai aromată. Accepți provocarea cel puțin o săptămână?