Unul dintre cele mai neplacute simptome ale sarcinii, durerea de spate poate aparea inca din primele saptamani si se poate agrava pe masura ce sarcina evolueaza. Ce o cauzeaza si ce poti face, pentru a o atentua.
Multe gravide cred ca durerile de spate sunt cauzate de schimbarea centrului de greutate a corpului. Si in parte, asta este adevarat. Ceea ce se stie mai putin este ca durerile de spate pot aparea inca din primele saptamani de sarcina din cauza faptului ca ovarele secreta mai multa relaxina, hormonul ce permite ligamentelor din zona pelvisiului sa se relaxeze, pregatind corpul pentru nastere. Acelasi hormon slabeste ligamentele care sustin coloana vertebrala, ceea ce poate cauza dezechilibre si durere la nivelul spatelui.
Ulterior, pe masura ce sarcina avanseaza, durerea de spate este cauzata de efortul corpului de a sustine toata greutatea in exces. Inchipuie-ti ca ai cara dupa tine continuu un sac de cartofi – nu ar fi foarte confortabil, nu? Iar presiunea pe care o exercita uterul in cresterea asupra vaselor de sange si nervilor poate cauza si ea senzatia de durere.
O alta cauza pentru durerile de spate pe care le resimti in timpul sarcinii – separarea muschilor: pe masura ce uterul creste in dimensiuni, cele doua fasii de muschi care se intind de la nivelul coastelor pana la osul pubian se separa, ceea ce accentueaza durerile de spate.
Nu in ultimul rand stresul si anxietatea asociate cu sarcina intensifica durerile de spate si pot induce chiar spame musculare.
Ce poti face?
Ai mare grija la postura – pe masura ce burtica iti creste, centrul de greutate se muta si pentru a compesa aceasta schimbare, tinzi sa te lasi pe spate, ceea ce solicita mult musculatura si pune o presiune suplimentara pe coloana.
Nu purta tocuri inalte, dar fereste-te si de balerini – ei nu fac decat sa favorizeze tendinta naturala de a te lasa pe spate pentru a contrabalansa greutatea burticii.
Evita sa cari! Atunci cand trebuie sa ridici o greutate, nu te apleca din spate si flexeaza genunchii inainte de a ridica greutatea.
Dormi pe partea dreapta, cu picioarele indoite si eventual, cu o perna intre genunchi, pentru a prelua putin din presiunea de la nivelul ligamentelor, incheieturilor si coloanei.
Fii activa in timpul sarcinii – mersul pe jos tonifica musculatura spatelui, dar si pe a abdomenului, care ajuta la sustinerea greutatii din ce in ce mai mari pe care o vei purta.
Inotul este cel mai bun exercitiu in acest sens, intareste musculatura si permite ligamentelor un timp de respiro, dar ai mare grija la ce bazin te duci, pentru ca riscul de infectii urinare este mai ridicat in sarcina.
Adopta o alimentatie sanatoasa si nu ceda poftelor de sarcina – orice kilogram pus inutil in plus (care nu aduce nutrienti copilului, ci doar grasime) pune presiune pe coloana, spate, dar si pe organele interne, marind senzatia de disconfort.