Cand esti insarcinata este intelept sa nu ignori niciun simptom. Cu atat mai putin durerile abdominale. Chiar daca nu intotdeauna indica o problema grava, este mai bine sa raportezi orice durere medicului care te are in supraveghere. Durerile abdominale moderate sunt relativ des intalnite in sarcina. Daca ele sunt insotite de greata si voma, crampe, frisoane, sangerari, dureri la urinare atunci sunt semne ale unor afectiuni mai serioase.
Avort spontan
Durerea sub forma de crampe sau continua, putin intensa sau din contra, foarte severa si pe care o poti simti la nivelul spatelui sau pelvin, insotita de pierdere vaginala de sange (in trim.I sau II ) poate anunta un avort spontan.
Sarcina ectopica
Durerea sau sensibilitatea la nivelul abdomenului sau in zona pelvina, insotita de sangerare vaginala si care se intensifica in timpul activitatii fizice sau cand ai scaun sau stranuti poate indica si o sarcina ectopica. Vorbeste imediat cu medicul daca observi scurgeri maronii sau rosiatice sau ai dureri de umar.
Travaliu precoce
Crampe abdominale asemanatoare celor din timpul menstruatiei insotite de senzatia de presiune in zona pelvina pot indica inceputul travaliului. Suna-ti medicul daca observi in plus si o crestere a scurgerilor vaginale, mucus sau daca durerile de spate se intetesc.
Preeclampsia
Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina poate determina aparitia preeclampsiei. Durerile abdomninale, insotite de umflarea fetei, a mainilor si a picioarelor, precum si de tulburari de vedere, dureri de cap sau greata si voma indica faptul ca ai putea suferi de aceasta afectiune, care are efecte serioase asupra fatului. Mergi imediat la medic!
Infectii de tract urinar
Durerile abdominale sau in zona pelvina, insotite de senzatia de urinare frecventa pot fi simptom al unei infectii urinare. Daca durerile sunt dublate si de febra, frisoane, dureri lombare sau intercostale, greata, atunci infectia s-a extins, cel mai probabil, si catre rinichi.
De ce mai poti avea dureri abdominale
De vina pentru durerile abdominale mai pot fi gazele acumulate in stomac din cauza faptului ca progesteronul in exces perturba activitatea sistemului digestiv, dar si ca urmare a presiunii exercitate de uterul in expasiune asupra stomacului si intestinelor.
Durerea abdominala care radiaza spre zona inghinala poate fi cauzata de intinderea ligamentelor care sustin uterul. Senzatia de disconfort se manifesta de obicei dupa o zi in care ai fost mai activa, ai mers mult sau ai facut o activitate fizica ceva mai intensa.
Si contractiile Braxton-Hikcs pot induce dureri abdominale. Rolul acestor false contractii este de a pregati uterul pentru nastere, largind canalul cervical. Uneori, cu cateva zile inainte de inceperea travaliului propriu-zis, se poate elimina o cantitate mica de mucus cu sange. Contractiile pot deveni regulate si puternice, la intervale scurte, iar apoi pot inceta brusc. Travaliul real incepe insa atunci cand contractiile sunt la 10 minute distanta si se simt in partea de jos a abdomenului sau a spatelui.
Cand ai dureri abdominale
- Modifica-ti pozitia corpului, fa o plimbare usoara
- Fa o baie in apa calduta pentru 15-20 minute
- Bea un ceai caldut din plante.