Durerile abdominale in sarcina sunt ceva normal. Pana la urma, uterul se expandeaza si ligamentele se intind. Sa nu uitam si de greata de dimineata. Pe de alta parte, aceasta durere poate fi serioasa si demna de luat in considerare. Invata cum poti decodifica simtomele si decide cand este momentul sa mergi la medic sau doar sa iei calmante usoare.
Cateva cauze – De la constipatie pana la dureri de ligamente, iata cativa vinovati care pot sta la baza durerilor in sarcina. Daca durerea continua sau daca ai simptome precum sangerarea sau crampele severe, verifica aceasta cu medicul obstetrician.
Uterul in crestere – Pe masura ce va incepe sa capete proportii, uterul tau va desparti intestinele in doua, ceea ce va conduce la greata, senzatie de satietate. Solutia ar fi sa mananci mai frecvent, sa ai mese mici, sa faci sport regulat, sa te odihnesti si sa urinezi la timp, golind astfel vezica mult mai des.
Durere de ligamente – Cateodata, pe masura ce uterul se mareste, pune presiune pe ligamente. Vei resimti aceasta ca pe o durere in partea inferioara a abdomenului, care radiaza in pantece. De obicei incepe in trimestrul al II-lea si trece de la sine, daca senzatia este incomoda, cere sfatul medicului.
Constipatie si balonare–Din pacate, aceste senzatii fac parte din tot procesul sarcinii. Hormonul Progesteron, care este in crestere in timpul sarcinii, iti incetineste tractul gastrointestinal. Pentru a combate constipatia, bea lichide si consuma alimente bogate in fibre. Daca problema nu se rezolva, medicul iti poate recomanda un supliment cu fibre sau un laxativ natural.
Contractii Braxton Hicks–Aceste contractii nu sunt asociate cu dilatarea colului si desi te pot speria sau deranja, ele sunt complet benigne. Diferenta este sa faci diferenta intre aceste contractii si travaliul real, insa prematur. Contractiile reale tind sa se apropie tot mai mult una de cealalta si sa creasca in intensitate. Daca in acest timp te poti uita la TV, poti citi sau face alta activitate, inseamna ca acesta nu este un travalu real. Bea multe lichide, deoarece deshidratarea poate fi un punct de pornire pentru declansarea travaliului. Daca nu poti face diferenta intre contractiile reale si cele false, contacteaza-ti medicul pentru a te asigura.
sursa foto: www.livescience.com