[imagebrowser id=556]Orice gravida se gandeste inca din momentul in care a aflat ca va aduce pe lume un bebelus la durerile nasterii. Travaliul reprezinta pentru oricine un eveniment pe cat de neplacut si dureros, pe atat de asteptat.
Cu toate ca durerile nasterii naturale sunt destul de mari, din timp gravida se poate pregati pentru a le putea face fata cu bine. Strategiile de respiratie, dar si cursurile Lamaze sunt doar doua alternative pentru diminuarea durerilor nasterii si pentru gestionarea de catre gravida a acestei etape a sarcinii.
Durerile nasterii apar ca urmare a contractarii muschilor uterului, dar si a presiunii exercitata de catre bebelus asupra colului uterin. De cele mai multe ori astfel de dureri se manifesta prin crampe abdominale destul de serioase in zona inferioara a acestuia.
Chiar daca fiecare femeie parcurge etapa travaliului nu se poate spune cu exactitate care este durata acestuia. In functie de organismul fiecarei femei acesta poate sa dureze mai mult sau mai putin, poate fi mai dureros sau mai putin dureros. De regula, prima nastere aduce niste dureri mult mai mari decat cea de-a doua nastere.
Tocmai de aceea, multe gravide apeleaza la sprijinul medicilor sau specialistilor pentru administrarea unor metode de calmare eficiente.
In cazul in care inainte de nastere apelezi la specialisti in tehnici de respiratie sau cursuri Lamaze vei reusi sa depasesti cu bine aceste momente. Toate aceste lucruri te invata cum sa iti controlezi corpul in asa fel incat sa nu dai voie durerilor nasterii sa te cuprinda in totalitate si sa nu le mai faci fata. Cursurile prenatale au drept scop increderea in fortele proprii, precum si invatarea unor tehnici de relaxare si respiratie eficiente pentru depasirea durerilor nasterii.
Metoda Bradley reprezinta un alt element cheie care ajuta gravida sa depaseasca cu bine travaliul fara a se folosi de analgezice sau calmante. Aceasta metoda implica prezenta tatalui, dar si invatarea unor tehnici de relaxare.
Analgezicele – morfina sau meperidina sunt doua medicamente care pot fi administrate injectabil in asa fel incat durerile nasterii sa se diminueze. Ca urmare a administrarii acestora, starea de greata si ameteala pot aparea ca efecte secundare.
Administrarea entonoxului (gaz cu amestec de oxigen si oxid nitric) poate ameliora durerea. Inainte de fiecare contractie, gravida foloseste masca cu continutul de mai sus, in cateva secunde gazul fiind preluat de catre organism, ajungand in sange si diminuand in acest fel durerea.
Anestezia – indiferent de tipulde anestezie ales (locala, rahianestezia sau epidurala) acestea pot ajuta gravida sa scape mai usor de acest moment. Cu toate acestea, efectele adverse pot ajunge si la copil. In cazul rahianesteziei mama nu se mai poate misca, pierzandu-si complet mobilitatea vreme de cateva ore.
Foto: http://img.unica.ro / http://www.jurnalul.ro