[imagebrowser id=1363]Ecografia reprezinta una dintre cele mai importante analize ce trebuiesc realizate de catre gravida in timpul sarcinii.
Chiar daca dezvoltarea intrauterina a bebelusului isi urmeaza de obicei cursul firesc si nu sunt depistate niciun fel de probleme de sanatate, exista si situatii in care fatul sa nu se dezvolte cum ar trebui, prezentand anumite anomalii congenitale, malformatii, uneori incompatibile cu viata ori care i-ar pune in pericol cresterea si dezvoltarea de dupa nastere. Pentru a preintampina toate aceste lucruri, orice femeie insarcinata va trebui sa fie examinata indeaproape de catre medic in asa fel incat orice problema ar aparea pe parcurs sa poata fi identificata si corectata din timp.
Ecografia de trimestrul doi se efectueaza, de obicei, intre saptamanile 20 si 22 de sarcina, analizand morfologia fetala. De obicei, acest tip de ecografie se realizeaza cu ajutorul unor aparate destul de performante care sa evidentieze destul de clar orice malformatie.
Asadar, in trimestrul doi de sarcina, femeia va avea recomandarea medicului de a efectua o astfel de ecografie. Bebelusul va fi analizat indeaproape, femeia primind informatii pretioase despre cresterea si dezvoltarea sa intrauterina.
Greutatea, inaltimea, structura organelor interne, dar si functionalitatea lor sunt cateva criterii pe care medicii le vor evidentia punctual in cadrul examenului ecografic. De regula, o astfel de ecografie dureaza aproximativ 20-25 de minute si, tocmai de aceea, i se recomanda gravidei sa fie inarmata cu rabdare. Oricum, informatia pe care o primeste se refera la cea mai pretioasa comoara…
Ecografia de trimestrul doi analizeaza activitatea cerebrala a bebelusului, nivelul de dezvoltare al creierului, activitatea cardiaca si modul de functionare al inimii, structura sistemului digestiv, activitatea rinichilor, ficatului.
Ce se intampla daca sunt observate anumite anomalii congenitale ale bebelusului?
De cele mai multe ori, anumite anomalii congenitale ale bebelusului pot fi corectate de catre medici, uneori chiar in timpul sarcinii. Aparatura medicala destul de performanta permite rezolvarea unor astfel de probleme. In cazul in care se constata o malformatie congenitala a bebelusului incompatibila cu viata, medicii pot recomanda intreruperea sarcinii.
4D in examenul ecografic
Atunci cand vorbesc de ecografie de morfologie fetala cele mai multe femei aduc aminte de examinarea 3D ori 4D. Ce-i drept, imaginea bebelusului va putea fi mai clara in acest caz, fatul putand fi observat indeaproape de catre mama, aratandu-i acesteia chiar miscarea bebelusului in timp real. Ecografia 4 D aduce informatii destul de inalte despre reconstructia faciala, depistand o serie numeroasa de malformatii.