Cateodata se pare ca doar tipand la copiii tai reusesti sa-i faci sa te asculte. Este esential pentru tine sa inveti cum sa te controlezi, sa cobori discutia cu cativa decibeli si vei vedea ca si micutul tau va avea o reactie pozitiva.
Copiii tai par ca vor intotdeauna exact lucrurile pe care stiu ca nu le pot avea: prajituri la micul dejun, un film inainte de culcare, sandale intr-o zi rece de iarna. Atunci cand primesc inevitabilul raspuns „Nu” la toate aceste doleante, totul se transforma intr-o balta de lacrimi, rostogoliri pe podea si alte proteste asemanatoare. Parca nimic nu te scoate din sarite mai tare. Oare ei nu inteleg ca daca urmaresc Shrek pana tarziu, a doua zi vor fi obositi si prost dispusi? Nu-ti dau sansa sa explici asta si iata inca un motiv pentru ca vocea ta sa devina brusc de soprana.
Cum reusesc sa deraieze lucrurile in doar cateva minute? Copiii ating acel punct sensibil, iar tu pur si simplu nu te poti controla si reactionezi prin tipete (daca nu ai tipat niciodata la copiii tai, ar trebui sa stii ca esti una dintre putinele mame care au reusit). Conform unui studiu international, peste 85% dintre parinti tipa la copiii lor. Pana la urma parintii se simt vinovati, sperand ca data viitoare sa stie sa ia o alta atitudine.
Se pare ca nici pentru copii nu este prea amuzant pana la urma, conform parerii psihologilor. Daca a tipa este cea mai buna metoda de disciplina pe care o detii si pe care o aplici cu micutii tai, aceasta ar putea conduce la diminuarea stimei de sine a copilului tau si a sentimentului de siguranta. Daca din cand in cand se intampla sa-ti pierzi cumpatul, nu este un capat de tara, asigura specialistii. Dar trebuie sa retii ca tipetele nu reprezinta o strategie pentru a obtine un comportament bun din partea copilului tau. Acestea se sperie si singura reactie pe care o are este aceea de a se apara, deoarece din cauza fricii acesta nu mai gandeste logic. Daca tipi la un copil, acesta nu va mai procesa informatia si tot ce va invata din aceasta experienta este sa tipe si el atunci cand are de rezolvat o situatie sau cand este suparat. Daca noi ne enervam, se vor enerva si ei, daca noi tipam, vor invata si ei sa faca acelasi lucru. Daca suntem calmi, vor invata si ei sa faca asta.
Bineinteles ca atunci cand copilul apasa butonul care porneste cearta, aproape nimeni nu se poate stapani. Daca totusi se intampla sa-ti pierzi cumpatul, este bine sa-i ceri iertare micutului tau si sa recunosti ca nu asa trebuia sa reactionezi. De multe ori, parintii uita cat de important este sa-si ceara scuze si nu admit ca fac greseli.
De ce iti pierzi cumpatul? Atunci cand copilul iti submineaza autoritatea (facand lucruri pe care stiu ca le dezaprobi sau ignorand ceea ce spui) te lasa fara cuvinte. Cand deja ai inceput sa tipi, nimic nu mai are legatura cu motivul initial (faptul ca ti-a cerut o prajitura sau sa se uite la film), ci vrei doar sa detii controlul situatiei.
Ca sa poti iesi dintr-o atmosfera tensionata, incearca sa constientizezi cand incepi sa te enervezi si sa faci niste eforturi considerabile sa iesi din acea stare. In loc sa te concentrezi pe castigarea bataliei in fata copilului tau, incearca sa oferi o solutie mai buna. Mai intai de toate spune-ti parerea ferm „Nu mancam prajituri la micul dejun”, apoi ofera-i alternative „Ai dori iaurt sau poate cereale?”. Acest fapt il va face pe copilul tau sa creada ca totusi are un control asupra situatiei. Daca nu functioneaza, poti incerca sa detensionezi atmosfera prin umor. Daca incepi sa dansezi asa din senin il poti transpune pe micut intr-o stare pozitiva, ceea ce il face mult mai maleabil la schimbare.