Modelul parintelui in educatia scolarului este foarte important atunci cand ne gandim la dezvoltarea sa cognitiva. Nu de putine ori sintagma „sa devenim modele pozitive pentru copiii nostri” ajunge sa circule neincetat in intreaga lume scolara.
Asa se face ca atat cadrele didactice, cat, mai ales parintii trebuiesc sa fie adevarate exemple pentru scolar, servind pentru buna educatie a acestuia. Atunci cand parintele nu ii ofera cele mai bune modele, scolarul nu isi va putea croi un drum pozitiv in viata de zi cu zi.
S-a demonstrat faptul ca scolarul urmeaza modelul parintelui. Psihologul Gueguden este de pare ca acest tip de educatie functioneaza in viata oricaror persoane. Acesta ofera cateva exemple clare de la care se poate porni in explicatia acestui principiu. Ori de cate ori o persoana ofera bani unui cersetor, mai mult ca sigur si ceilalti din jurul sau vor adopta o atitudine asemanatoare. De asemenea, in cazul in care o persoana are nevoie de ajutor, iar alta bunavoitoare se apropie sa o ajute, toti cei care se afla in apropiere vor veni in sprijinul acesteia. In cazul in care persoana nu primeste niciun ajutor, fiind ocolita, toti ceilalti din jurul sau vor adopta o atitudine similara.
Pornind de la aceste exemple banale, psihologii au reusit astfel sa convinga o serie de parinti in ceea ce priveste folosirea acestei strategii, fiind siguri de faptul ca modelul parintelui in educatia scolarului este cel mai bun exemplu.
Ori de cate ori scolarul va vedea in parintele sau o persoana responsabila, pentru care studiul si educatia reprezinta punctul cheie in reusita de zi cu zi, mai mult ca sigur acesta ii va urma modelul, fiind sigur de faptul ca directia in care se indreapta este una sigura, ghidata de principiile morale ale parintelui.