Efectele fumatului in alaptare sunt destul de numeroase, mai ales atunci cand ne gandim la cantitatea de monoxid de carbon eliberata prin arderea tutunului, dar si a nivelului de nicotina continut de tigari.
Fie ca se incadreaza in categoria fumatorilor activi sau pasivi, mama care alapteaza isi expune bebelusul la riscurile inhalarii fumului de tigara.
Efectele fumatului in alaptare expun atat mama, cat si bebelusul la o serie de afectiuni medicale, influentand in sens negativ buna functionare a aparatului respirator, precum si circulatia sanguina. Bebelusul a carei mama fumeaza ajunge in cele din urma sa „fumeze” si el, trecand prin aceleasi riscuri similare.
In timpul alaptarii, efectele nocive ale fumului de tigara se transmit bebelusului prin laptele matern, la fel cum si fumatul in timpul sarcinii produce efecte ce vor fi transmise fatului prin placenta.
In ultima perioada, efectele adverse ale fumatului au ajuns sa fie destul de mult mediatizate. Acestea determina slaba oxigenare a sangelui si tesuturilor, afectiuni ale aparatului respirator, putand exista riscul imbolnavirii de cancer pulmonar.
De asemenea, fumatul determina o crestere a activitatii cardiace si respiratorii, ceea ce poate genera o accelerare a ritmului cardiac, precum si a frecventei respiratorii. De asemenea, prin fumat organismul isi pierde o mare parte din capacitatea de aparare impotriva infectiilor respiratorii.
Efectele fumatului in alaptare determina sporirea numarului infectiilor respiratorii, creste riscul mortii subite, bebelusii a caror mame fumeaza putand dezvolta numeroase infectii respiratorii si se pot confrunta cu tulburari de crestere.
Tocmai de aceea, pentru a preintampina astfel de probleme orice mamica care isi alapteaza bebelusul trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, fara vicii, in asa fel incat micutul sa se poata dezvolta corect si potrivit varstei sale.