Efectuarea amniocentezei reprezinta o procedura extrem de importanta pentru sanatatea mamei si a fatului din burtica.
Cu toate acestea, se poate spune ca amniocenteza se efectueaza in conditii de siguranta in cazul in care apelati la un medic specialist care repeta astfel de analize cu mare regularitate, dar si prin folosirea unei aparaturi medicale de specialitate.
De regula, amniocenteza va fi recomandata de medicul care supravegheaza sarcina, fiind considerata o analiza de maxima importanta pentru sanatatea fatului. In cazul pericolului infectarii fatului sau prezentei unei afectiuni extrem de grave, medicul poate impune o astfel de analiza, nu tocmai placuta pentru mama.
Amniocenteze reprezinta o investigatie deosebit de importanta care se efectueaza sub atenta supraveghere medicala.
Gravida va sta asezata intinsa pe un pat, destul de relaxata in asa fel incat medicul sa poata depista cu exactitate pozitia fatului pentru a se realiza fara probleme punctia amniotica.
Ulterior, medicul va dezinfecta locul unde urmeaza a se efectua punctia pentru a introduce un ac destul de lung in asa fel incat sa patrunda prin intreg peretele abdominal in cavitatea amniotica in asa fel incat sa poata fi extrasa o anumita cantitate de lichid care va fi ulterior supus unor teste.
Efectuarea amniocentezei presupune mare atentie din partea medicului in asa fel incat sa nu atinga fatul si nici placenta. Toata aceasta procedura dureaza aproximativ 30 de secunde, fiind o operatiune putin dureroasa pentru gravida. Unele femei sunt de parere ca dupa efectuarea amniocenteze crampele abdominale sunt extrem de dureroase.