Unii sustin ca globalizarea nu aduce nimic bun, altii sustin ca este bine sa cunosti din toate cate putin. Fiecare parinte stie ce este mai bine pentru copilul sau, insa retine ca vei vrea sa cresti un om care va aprecia si alte culturi si care va invata sa vada lumea intr-un stil original.
Arata-i copilului ca iti pasa – Daca iti stralucesc ochii cand seara la cina discutati despre cat de mult iti place sa calatoresti prin lume, sau vorbesti cu pasiune despre evenimente care se petrec la nivel global, copilul tau va retine!
Mergeti la festivaluri – La nivel mondial se intampla lucruri pline de istorie, in fiecare an. Puteti merge impreuna cu cel mic la Sarbatorirea noului an Chinezesc (In luna ianuarie a fiecarui an) sau Sarbatoarea Sfantului Gennaro (in luna septembrie a fiecarui an). Este o sansa de a invata despre arta, cultura, folclor, muzica si limba si este o experienta minunata pentru intreaga familie.
Muzica – Daca nu ai facut-o deja, sa introduci in playlistul familiei melodii din intreaga lume. Pe masura ce micutii se obisnuiesc cu diversitatea muzicala, se adapteaza usor la diferite sunete, care ii vor face sa se simta mai putin „straini”.
Fotbal – Este foarte posibil ca fiecare tatic sa aiba o echipa internationala favorita. Prin faptul ca puteti privi cu cel mic meciurile de fotbal, il aduceti mai aproape de cultura respectivei tari.
Harta – Este o idee buna sa plasezi o harta a globului pamantesc intr-un loc foarte vizibil din casa. Unele familii pun cate o pioneza colorata in locurile pe care le-au vizitat. Cand cauti idei de cadouri, nu uita de harti sau globuri pamantesti in miniatura.
Carti frumoase – Citeste-i carti de povesti celui mic. Cat se poate de multe si pe teme cat de poate de variate. Evident, nu uitam de cartile cu basme romanesti, insa basmele internationale ofera povete la fel de interesante si ii dezvolta celui mic noi perspective de analiza asupra lumii sau actiunilor pe care le fac oamenii.
Motive de sarbatoare – Cand sarbatoresti ziua copilului tau pot adopta o tematica de petrecere, fie din desenele sale favorite, fie dintr-un film pentru copii. De asemenea mai puteti celebra sarbatori internationale precum: 5 mai (El Cinco de Mayo), Ziua Pamantului, Cupa Mondiala, Jocurile Olimpice etc.
Urmariti un film strain – Un copil in varsta de trei ani poate urmari filmul Alvin and the Cipmunks, un copil de sapte ani poate urmari The Cave of the Yellow Dog (despre civilizatia mongoleza). Mai puteti urmari filmul japonez My Neighbor Totoro sau The Secret of Roan Inish, din Irlanda. Puteti inchiria filme subtitrate in loc de variantele dublate, daca este posibil. In felul acesta vor auzi si limba in care se vorbeste.
sursa foto: www.woombie.com