Sa fii parinte este cel mai frumos lucru care ti se poate intampla, insa este si o mare provocare. Printre numeroasele intrebari pe care ni le punem de-a lungul timpului, unele se refera la vestimentatia copiilor nostri. Mai exact: ar trebui sa ii lasam sa aiba control total asupra hainelor de copii pe care si le aleg si asupra modului cum se prezinta in societate? Pana la ce varsta ar trebui sa le spunem celor mici cu ce haine sa se imbrace?
Iata ce a scris Marian Ionescu, tatal unei fetite de 8 ani, pe pagina de Facebook a magazinului online de haine pentru copii Liloo:
„Totul s-a intamplat in vara acestui an. Fiica mea, care tocmai a implinit 8 ani, a vrut sa ii innoim garderoba cu ocazia aniversarii. Din lipsa de timp si pentru ca este mult mai comod, noi facem mereu cumparaturi online. Zis si facut. Am navigat pe site-uri intregi in cautarea unor haine pentru copii frumoase si de calitate, care sa ii fie pe plac celei mici si in care sa se simta comod in momentul in care le poarta. Foarte mare mi-a fost mirarea cand am zarit pe un site cu pretentii, apartinand unui mare brand, o pereche de pantaloni roz mult prea scurti, cu o pereche mare de buze pe posterior. Si mai mare mi-a fost mirarea cand fetita mea de 8 ani a ales fix acea pereche de pantaloni scurti! De felul meu nu sunt un parinte foarte autoritar, din contra, eu si sotia mea incercam pe cat posibil sa o tratam pe micuta noastra cum putem mai bine si sa nu ii ingradim libertatea de exprimare. Pe scurt, o lasam sa se bucure din plin de copilaria sa, explicandu-i mereu ce este bine si ce nu este bine.
Insa, la vederea acelor minusculi pantaloni, tot ceea ce imi trecea prin minte era „in niciun caz nu iti cumpar acei pantaloni!!”. Insa cum ii explic eu fetitei mele acest lucru fara sa par exagerat? Stiu ca in ziua de azi hainele pentru copii sunt foarte moderne fata de ce aveam noi la dispozitie in perioada comunismului, insa deja mi se pare ca se intrece limita decentei si ca cei mici sunt fortati inclusiv de industria modei sa se maturizeze inainte de vreme.
Apoi, din fericire pentru mine, cea mica s-a reorientat catre un alt site, Liloo, si a gasit o pereche de pantalonasi scurti foarte draguti, de o lungime mai mult decat decenta. Dar ce ma fac pe viitor cand fetita mea mai vrea sa ii cumpar haine pentru copii… sa imi impun punctul de vedere si sa ii cumpar doar ce vreau eu sau sa o las sa isi aleaga ce vrea ea si sa fiu de acord?”
Asadar, cum este mai bine sa procedam? Sa ii lasam pe micuti sa aleaga ce haine pentru copii vor sa poarte sau sa decidem noi pentru ei? Daca noi le alegem hainele, pana la ce varsta este indicat sa facem asta?
Acest subiect este unul intens discutat nu doar in Romania, ci in intreaga lume, dand nastere unor adevarate controverse. Taberele sunt impartite si fiecare isi apara opiniile cu argumente care mai de care mai interesante si plauzibile, in acelasi timp.
Pe de o parte se afla parintii si psihologii care indeamna prichindeii sa se exprime liber si sa aleaga tot ce isi doresc, de la jucarii si haine pentru copii, pana la desene sau chiar si melodii pe care vor sa le asculte. Acest tip de libertate este menit sa le ofere incredere in fortele proprii, sa le stimuleze creativitatea si sa ii ajute sa se transforme in adolescenti si apoi in adulti siguri pe ei, capabili sa se descurce in orice situatie, optimisti si independenti.
Atat parintii, cat si psihologii deopotriva considera decizia de a-i da celui mic (inca de la o varsta frageda) fraiele asupra propriului destin (intr-o oarecare masura) si asupra propriilor alegeri (ce haine sa poarte, ce muzica sa asculte etc) drept cel mai bun lucru pe care il pot face pentru acesta si pentru dezvoltarea sa armonioasa.
Pe de alta parte, exista atat parinti, cat si psihologi care condamna un astfel de comportament si care considera libertatea excesiva nociva in dezvoltarea unui copil. Desi poate parea ciudat ca unii dintre noi alegem ce haine pentru copii poarta prichindelul chiar si la varste mai mari de 8 ani, exista un motiv destul de intemeiat pentru care se intampla acest lucru.
Este mai mult decat evident ca traim vremuri in care tehnologia si canalele media au evoluat foarte mult, iar copiii sunt mult mai vulnerabili si mai expusi la factori care ii pot traumatiza decat in trecut. Tocmai din acest motiv, parintii simt nevoia de a-i proteja de toate aceste aspecte pana la o varsta la care pot intelege si isi pot asuma pe deplin implicatiile deciziilor lor, inclusiv din punct de vedere al vestimentatiei.
Desigur, un comportament mult prea acaparator al parintilor poate avea efecte negative semnificative in dezvoltarea copilului. Ar trebui sa stim cand sa lasam liberul arbitru al prichindelului sa „intre in actiune” si la ce varsta sa ii permitem sa aleaga singur ce haine de copii vrea sa poarte, altfel, atunci cand va creste, va apela mereu la noi pentru a lua decizii mai mult sau mai putin importante si nu va fi un adult complet independent.
Pana la urma, indiferent de ce parte a taberei ne aflam, important este sa ne asiguram ca micutul are parte de o dezvoltare armonioasa, ca imbraca haine pentru copii care sunt, in primul rand confortabile si potrivite varstei sale si ca urmam o cale de mijloc, care nu ne face fericiti doar pe noi, parintii, ci si pe prichindei.