Carnetul de vaccinari al copilului reprezinta un document oficial, introdus in Romania incepand cu anul 2009.
Potrivit unor dispozitii legale, in prezent fiecare copil va trebui sa aiba un carnet de vaccinari in care sa fie inscrise toate etapele de vaccinare, pe perioade de timp.
Parintii vor primi cate un carnet de vaccinari odata cu declararea nasterii in maternitate sau la externarea copilului, fiind insotit si de recomandarile medicului neonatolog.
Imediat dupa externare, parintii se vor prezenta la medicul de familie in vederea inscrierii copilului in evidentele acestuia si demararii programului de vaccinare, numarul vaccinurilor fiind mai mare in primele luni de viata. Cu toate acestea, carnetul de vaccinari nu va trebui lasat medicului de familie, fiind pastrat de catre parinti si prezentat medicului pentru inscrierea evidentei odata cu fiecare vaccinare.
Carnetul de vaccinari permite insemnari pana la implinirea varstei de 14 ani.
In interiorul sau sunt efectuate specificatii cu privire la datele de identificare ale copilului, dar si cu privire la vaccinurile efectuate. Primele insemnari sunt realizate de personalul medical din maternitate, odata cu efectuarea vaccinurilor antihepatitei si BCG.