In fiecare dimineata nu putem concepe micul dejun fara o portie de cafea. Cu toate acestea, nu de putine ori ne intrebam cat de nociva este cafeaua atunci cand este consumata in sarcina.
Inca din cele mai vechi timpuri, consumul de cafea a atins un apogeu aproape constant. De aceea, specialistii incearca sa cerceteze indeaproape care sunt efectele sale asupra sarcinii sau alaptarii. Cu toate ca unii considera cafeaua destul de periculoasa atat pentru mama, cat si pentru fatul din burtica, altii sunt de parere ca aceasta nu cunoaste efecte adverse atunci cand este consumata in sarcina sau in alaptare, atunci cand este consumata cu moderatie.
In cazul in care prin consumul de cafea in corpul gravidei se regaseste un continut ridicat de cofeina, atunci gravida poate intampina urmatoarele probleme de sanatate:
- Probleme cardiace;
- Probleme respiratorii;
- Avort spontan;
- Diabetul fatului;
- Stare de nervozitate la copilul alaptat.
De aceea, medicii sunt de parere ca consumul de cafea ar trebui sa fie limitat la maxim o ceasca pe zi pe toata perioada sarcinii. Potrivit medicilor, cafeaua este indicata sa fie consumata in sarcina mai ales atunci cand gravida are probleme hipotensive, regland astfel tensiunea arteriala.
Nivelul de cofeina prezent in organism va putea fi influentat si de celelalte alimente. Nutritionistii sunt de parere ca prajuturile, ciocolata sau chiar ceaiul au un continut ridicat de cofeina care poate determina astfel de probleme in sarcina.