Copiii au nevoie de rasete, de gadilaturi, de atentie. Este important sa-ti pastrezi timp pentru nebunii care sa il faca pe cel mic sa rada, iar tu sa te simti un parinte bun care ii ofera atentia cuvenita celui mic, il protejeaza si in ingrijeste.
Sa radem cu ei – Este important sa razi impreuna cu cel mic, deoarece pe langa momentele unice pe care le traiti impreuna, strangeti legatura si il faci pe cel mic sa se simta in siguranta si il ajuti sa faca mai usor tranzitia atunci cand va trebui sa mearga la scoala sau sa ramana cu bona. Totusi nu este indicat sa ii gadili pe cei mici, deoarece nu-ti indeplinesti rolul astfel, si ii poate face pe cei mici sa simta ca nu pot detine controlul.
Ni s-a spus intotdeauna ca pe post de parinti trebuie sa avem respnsabilitatea de a fi lideri, iar copiii trebuie sa faca ceea ce le spunem noi. Dar nu este vorba despre o lupta din care iese cineva castigator si ii demonstreaza celuilalt cine este seful.
De exemplu nu insista daca cel mic nu poate manca atunci cand il chemi tu la masa si daca spune ca va manca mai tarziu, poate ca ar fi bine sa-i dai credit. Nu poate fi sfarsitul lumii daca ia cina in timp ce tu ii citesti o poveste.
Nu o lua personal – Daca cel mic este suparat si isi varsa naduful, nu inseamna ca este vorba despre tine. Nu riposta. Daca cel mic devine obraznic, nu-i raspunde cu aceeasi moneda. Ii poti comunica faptul ca nu se vorbeste asa si ca probabil daca o face, este foarte suparat pe tine. Aceasta replica din partea ta ofera o portita catre o conversatie, nu catre o cearta.
Auto-disciplina – Auto-disciplina iti ofera ceva ce iti doresti foarte mult si este esential pe masura ce copilul creste. Daca isi doreste sa fie cel mai bun in ceva, cel mic va invata sa treaca si prin perioade mai grele. Daca jocul de puzzle devine prea complicat, empatizeaza cu frustrarea pe care o traieste si incurajeaza copilul sa depaseasca problema.
Nu-l intrerupe din joaca – Aceasta regula nu poate fi intotdeauna indeplinita, dar joaca este munca unui copil. Daca iubesc sa faca ceva si se pierd efectiv in acel lucru, este vorba despre o pasiune pe care o vor urma, mai tarziu, cand isi vor alege o cariera.
Gandeste-te la disciplina ca la o modalitate prin care iti vei ghida copilul catre un comportament pozitiv. Un stil bun de parenting este acela care se ghideaza pe o disciplina proactiva. Telul este sa folosesti tehnici care incurajeaza simtul responsabilitatii, care satisfac stima de sine si care intaresc relatia cu copilul tau. Aceasta poate implica si setarea unor limite, explicand de ce un anumit tip de comportament nu este bun.
Ignora comportamentul enervant atunci cand este posibil – Incearca sa eviti crearea unui comportament care are la baza obiceiuri nesanatoase, vaicareli sau crize de furie. Daca esti atent la nevoile copilului si il lauzi atunci cand este cazul, de asemenea fii atent la comportamentul periculos. Comportamentul enervant tinde sa fie nefolositor si obositor si daca eviti copilul cand face asta, el va tinde sa inceteze daca se simte ignorat.