Etapele nasterii naturale incep in momentul pierderii dopului gelatinos si se termina odata cu eliminarea placentei. Cu toate acestea, pierderea dopului gelatinos si ruperea apei nu sunt insotite neaparat de contractii dureroase si nici de dilatarea colului uterin.
In timpul travaliului gravida va resimti anumite senzatii dureroase, din ce in ce mai intense. Se va confrunta cu dilatarea colului uterin, la inceput fiind mai mica, de numai 3 centimetri, pentru ca pe masura ce expulzia se apropie, dilatarea sa ajunga la 8-10 centimetri. Initial, contractiile uterine nu sunt atat de energice, repetandu-se la un interval de timp cuprins intre 10 si 20 de minute. Acestea dureaza in jur de 30-40 de secunde. Pe masura ce colul uterin incepe sa se dilate, contractiile uterine se repeta la intervale mai scurte de timp si dureaza ceva mai mult, circa 1 minut.
Din etapele nasterii naturale face parte si expulzia bebelusului. Apropiindu-se de acest moment, contractiile vor deveni din ce in ce mai intense, repetandu-se mult mai des si durand din ce in ce mai mult. De obicei, aceasta etapa dureaza circa 40-60 de minute, insa acest interval difera in functie de fiecare femeie, dar si de complicatiile care apar in momentul nasterii propriu-zise.
De regula, bebelusul va parcurge canalul nasterii cu capul inainte, insa pot exista si situatii in care pozitia de nastere a bebelusului sa fie diferita, aducand odata cu ea o serie de riscuri. In functie de modul in care se desfasoara nasterea medicul poate decide efectuarea unei epiziotomii sau nu. In timpul expulziei, mama va simti o stare de arsura la nivelul vaginului.
Eliminarea placentei apare in maxim doua ore de la expulzia bebelusului. Chiar daca pare de necrezut, contractiile uterine vor continua si dupa nastere, favorizand eliminarea placentei. Medicul va supraveghea proaspata mamica in tot acest timp pentru a se asigura ca nu au mai ramas resturi placentare, fapt care ar favoriza infectarea zonei si aparitia hemoragiilor.