În ultimii ani, tratamentul de fertilizare in vitro (FIV) a devenit tot mai popular, el reprezintă o speranță pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea. FIV este considerat un proces complex, iar histeroscopia are și ea un rol în determinarea eficacității sale. Scopul principal al histeroscopiei în acest tratament medical este de a evalua și optimiza mediul uterin, astfel medicii specialiști se asigură că acesta este adecvat implantării embrionului și că șansele obținerii unei sarcini de succes sunt mai mari.
În clinicile de fertilitate și ginecologie din țara noastră se fac două proceduri de histerescopie – diagnostică și terapeutică – prima pentru a diagnostica patologiile uterine și a doua pentru a le trata.
Histeroscopia diagnostică este utilizată pentru a depista afecțiunile uterului, polipii, fibroamele și cancerul endometrial. Procedura ajută și în evaluarea mediului uterin după intervenții chirurgicale uterine, a sângerărilor vaginale anormale și a infertilității la femei.
Histeroscopia terapeutică permite îndepărtarea polipilor uterini, fibroamelor uterine, poate aborda proceduri precum rezecția septului uterin și sinechia uterină.
Succesul FIV depinde de identificarea și tratarea unor anomalii, folosind histeroscopia
Histeroscopia se face uneori înaintea procedurii FIV, ea fiind o metodă de evaluare a cavității intrauterine înainte de inițierea tehnicii FIV.
Foarte multe femei apelează la FIV la clinici de specialitate, unde există cei mai buni profesioniști medicali. În aceste clinici, medicii folosesc histeroscopia înainte de FIV, pentru a inspecta cu precizie cavitatea uterină.
Prin histeroscopie se realizează o vizualizare clară, ce oferă informații importante asupra structurii uterine. Medicii consideră că procedura poate ajuta la identificarea unor anomalii, care ar putea afecta implantarea cu succes și progresia sarcinii. Acestea pot fi: fibroame, polipi uterini, infecții cronice, aderențe și altele. În multe cazuri, fibroamele și polipii uterini sunt afecțiuni asimptomatice, astfel femeile nici nu știu de existența lor. Anomaliile de acest fel pot fi depistate prin procedura ginecologică, care este minim invazivă și se efectuează în ambulator.
Dacă există fibroame uterine sau polipi endometriali este grav, pentru că pot interfera cu implantarea. Medicii recomandă o pre-examinare și apoi, dacă este necesar, ei recurg la îndepărtarea lor cu un rezectoscop, alcătuit dintr-un instrument de electrochirurgie, o sursă de lumină, o cameră ce transmite imaginile spre monitor.
Cercetări recente sugerează și faptul că endometrita cronică poate să apară la unele femei tinere și duce la eșecul implantării. Tratamentul pentru această afecțiune se face în clinicile de specialitate și poate ajuta la îmbunătățirea ratei de implantare. Prin histeroscopie se pot vedea modificările culorii endometrului și micropolipii care apar din cauza endometritei cronice.
Prin histeroscopie se evaluează în mod optim mediu uterin și se identifică potențialele obstacole în calea implantării și dezvoltării embrionului, apoi acestea sunt îndepărtate sau tratate. Femeile care fac histeroscopie înainte de transferul embrionului au rate mai mari de sarcină și un risc mai mic de avort spontan, decât femeile care nu recurg la această procedură.
Histeroscopia în FIV oferă mari avantaje, cum ar fi:
- ajută la depistarea anomaliilor uterine care pot afecta implantarea și sarcina;
- este importantă pentru a alege o strategie de tratament personalizată;
- ajută la pregătirea mediului uterin pentru implantarea cu succes a embrionului.
În plus, histeroscopia are un rol important și în prevenirea avorturilor recurente. Ea ajută la depistarea anomaliilor structurale și a aderențelor care pot cauza avorturi spontane repetate.
Prin folosirea ei înainte de FIV, se poate face economie de timp și bani. Ea va ajuta la diagnosticarea la timp a problemelor uterine și astfel vor fi evitate încercările nereușite de FIV.
Specialiștii în fertilitate recomandă histeroscopia în cazuri de: infertilitate inexplicatibilă, cicluri FIV anterioare nereușite, probleme depistate la testele imagistice care utilizează ultrasunete. Momentul aplicării histeroscopiei în cadrul ciclului FIV depinde de starea pacientei. Uneori procedura se aplică înainte de începerea stimulării ovariene, alteori se utilizează în timpul fazei de stimulare, sau înainte de a se face transferul embrionului pentru a pregăti uterul de implantare.