Atunci cand te gandesti la momentul conceperii unui copil este indicat a avea o discutie cu medicul specialist sau sa mergi impreuna cu partenerul la un cabinet de planning familial. Acolo, pe langa recomandarea unui set de analize, iti vor putea da lamuriri cu privire la momentul propice pentru conceperea unui copil.
Desi nu este contraindicat sa concepi un copil intr-o anumita luna a anului, exista totusi si cateva contraindicatii. De-a lungul timpului s-a demonstrat faptul ca copiii nascuti toamna pot fi mult mai sanatosi decat copiii nascuti in celelalte sezoane ale anului, in special in fata celor nascuti primavara sau iarna.
De aceea, medicul specialist iti va recomanda, pe langa stabilirea unui regim de viata echilibrat si o anumita perioada a anului in care se vor evita riscurile poluarii, defavorizante cresterii si dezvoltarii normale a copilului in mediul intrauterin. Asadar, poluarea a intervenit ca un factor de risc crescut al conceperii unui copil, adaugandu-se varstei mamei, fumatului sau alcoolismului.
Primavara si vara, in special din lunile martie – iulie este de evitat conceperea unui bebelus intrucat in aceasta perioada apare in atmosfera un supliment de pesticide ce pot duce la probleme de sanatate grave atat la adresa mamei, cat si la adresa fatului, putandu-se dezvolta cu malformatii grave, de genul Sindrom Down, Edward, malformatii cardiace, „buza de iepure”.
Statistic, s-a dovedit ca in bebelusii conceputi in aceasta perioada pot avea pe tot parcursul vietii probleme cardiace si repiratorii, confruntandu-se cu aparitia astmului.
Tot primavara, apare si riscul de nastere prematura, marea majoritate a copiilor nascuti in acest anotimp fiind nascuti pana la 37 de saptamani sau, in cazuri mai rele, pana la 32 de saptamani. Vara, ca anotimp al conceperii, reprezinta un anotimp de mai mare siguranta in fata unei nasteri premature, copiii nascuti in acest sezon, nascandu-se de regula la termen.
Mediul poluant din marile orase duc la preluarea de catre organism a substantelor poluante existente in praf, zapada, dar si in aerul umed de dupa ploaie.
Astfel de medii poluante reprezinta un atentat la adresa sanatatii bebelusului tau.
Articol realizat de Tatiana Tuţă