Prima luna de viata a nou-nascutului este foarte importanta pentru propria sa dezvoltare, reprezentand trecerea de la mediul intrauterin la cel extrauterin si adaptarea la noile cerinte impuse de noile schimbari.
Odata cu nasterea sa, micutul va fi surprins sa remarce ca totul pare atat de diferit fata de cum era el obisnuit in burtica mamei vreme de noua luni. Va trebui sa ia contact cu aerul, sa inspire si sa expire, va trebui sa doarma, sa se hraneasca. Of…totul pare atat de greu, la prima vedere!
Cu toate acestea, functiile organismului par sa intre pe fagasul normal imediat dupa venirea sa pe lume. Plamanii nou-nascutului se vor matura, fiind capabili sa faca fata functiei respiratiei, se va naste cu reflexul de supt, necesar pentru a se hrani. De asemenea, atentia si grija mamei sunt deosebit de importante, completand nevoile micutului ori de cate ori acesta nu va putea reusi de unul singur sa se lupte cu mediul exterior.
In prima luna de viata, nou-nascutul va dormi destul de mult, uneori chiar surprinzator de mult. Acesta se va trezi la intervale de circa trei ore pentru a fi alaptat de catre mama, iar cand se va simti satul va adormi la loc, protejat de catre mama si cu stomacelul plin.
Ingrijirea nou-nascutului este necesara din prima clipa de viata si pana atunci cand acesta va capata suficienta autonomie pentru a se spala si proteja de efectele nocive ale microbilor.
De regula, in aceasta luna de viata, nou-nascutul are foarte mare nevoie de grija medicilor. Indicii de greutate si inaltime sunt deosebit de importanti pentru ca specialistii sa evalueze corect starea sa de sanatate si sa depisteze din timp orice afectiune s-ar putea ivi. Este si perioada primelor vaccinuri. BCG sau vaccinul impotriva tuberculozei este, poate, cel mai important din lunga lista de vaccinare.
Infatisarea micutului va evolua si ea in sens pozitiv. Daca la nastere acesta va putea prezenta urme de meconiu, un aspect cutat, piele de culoare stravezie, pe parcurs ce se va obisnui cu mediul de viata acesta va capata culoarea rozalie si o piele atat de fina si catifelata la care fiecare dintre noi ravnim la un moment dat.
Auzul si vazul se vor dezvolta pe parcurs. La inceput, acesta va distinge chipul mamei, insa numai in apropiere. Va reusi sa ii identifice si vocea mamei, cea cu care el a fost obisnuit de cand se afla in burtica. Cu timpul, nou-nascutul va reusi sa vada din ce in ce mai clar, urmarindu-si mama prin incapere.