Copiii folosesc modul conditional, mod foarte important pentru a intra in lumea fantasmelor, a imaginarului. Multe dorinte ciudate se petrec intr-o lume imaginara, o lume complet diferita fata de realitate.
Deseori, baietii se joaca cu un pistol si „omoara” pe toata lumea. Sunt incantati cand mama le spune ca a murit, desi ea continua sa-si vada mai departe de treburi. Copiii au nevoie de fantasme care ii ajuta sa se desprinda de aceasta teribila dependenta pe care o au fata de parinti in realitate.
Isi imagineaza ca traiesc intr-o alta lume, in care ar putea fi adulti: ce-ar fi daca am fi… dar de fapt nu suntem. Nu este deloc necesar ca parintii sa se amestece in jocurile copiilor. Este mult mai bine sa n-o faca. Este vorba despre complexul lui Oedip – parintii trebuie sa accepte si sa nu se supere. Sa accepte verbal ca sunt morti, dar sa nu mimeze de-a mortul, pentru ca daca s-ar situa intr-o alta lume, ar fi cu adevarat morti. Toate acestea au un efect pozitiv asupra copilului.
Trebuie sa li se interzica copiilor jucarii precum pustile sau pistoalele?
Daca nu li se vor oferi astfel de jucarii, ei si le vor fabrica din carton sau altceva, cu siguranta. Au nevoie de aceste fantasme in care sunt stapani pe viata si pe moarte. Acest lucru defineste fiinta umana. Ei trebuie sa ajunga sa cunoasca misterele vietii. Iar pentru a reusi acest lucru, copilul traieste intr-o lume imaginara. Datorita acestui gen de jocuri, copilul poate suporta apoi realitatea si restrangerea libertatii, impusa tuturor de natura lucrurilor, de suferinta, de legile sociale.
Daca cei mici nu s-ar puea juca, ei ar fi fara aparare in fata acestui teribil macel, care exista in lume. Imaginarul serveste drept scut in fata acestei drame, numita realitate. Parintii sa nu participe insa la asemenea jocuri si nici sa cheltuiasca multi bani pentru a le cumpara jucarii de acest fel, in schimb e bine sa stie ca, pentru copii, este important sa se joace in felul acesta.
Sursa: Cand apare copilul, Fracoise Dolto
sursa foto: www.telegraph.co.uk