Fantasma inseamna utilizarea imaginatiei, ca in „visatul cu ochii deschisi”. Copilul intelege ca fantasma are loc in mintea lui si nu o confunda cu realitatea. Fantasmele sunt o modalitate fireasca de a face fata sentimentelor si situatiilor stresante si de a trai senzatia de placere. Devin insa ingrijoratoare cand sunt duse la extrem.
Atunci cand sunt atat de frecvente, incat interfereaza cu activitatile normale ale copilariei sau cand continutul fantasmelor este foarte agresiv sau sexual, atunci este o problema. Copilul poate avea fantasme excesive cand este nefericit. Este posibil sa creada ca doar in imaginatie isi poate gasi alinarea. Simtindu-se incapabil sa faca schimbari in lumea din jur, isi imagineaza scene sau istorii care ii potolesc chinul.
Fantasmarea are loc mai ales la copiii mici care, in mod obisnuit, au capacitatea redusa de a influenta mediul inconjurator. Fantasmele lor pot fi vagi si general valabile. De pilda, fiica ta isi imagineaza ca, intr-o buna zi, va dovedi altora ca are succes si ca, in acea zi, oamenii o vor admira si vor dori sa fie prieteni cu ea.
Uneori fantasmele devin specifice si elaborate. De exemplu fata isi imagineaza ca inscrie un punct pentru echipa sa favorita sau ca un baiat de care ii place se va indragosti de ea datorita unui gest indraznet. Uneori fantasmele apar in discurs, in scris sau in desene. Copilul poate reactiona la o experienta foarte strasanta sau traumatizanta, pe care nu a rezolvat-o inca.
Fascinatia extrema fata de filmele de groaza sau fata de jocurile video violente poate indica fantasme nu tocmai potrivite. Aceste fantasme pot fi o reactie la experientele tulburatoare din viata reala, care au declansat sentimentele de furie si de neajutorare. Este posibil, ca prin intermediul fantasmelor, copilul sa incerce sa rezvolte acele dificultati.
Interventie posibila: Utilizarea frecventa a fantasmelor poate reprezenta un stadiu normal in dezvoltare, o trasatura a copilului ori o ruptura sau o tulburare de dezvoltare. Fanatasmele nu trebuie sa te ingrijoreze daca nu sunt insotite si de alte simptome.
- Cand copilul are mai multe fantasme, nu-l tachina si nu arata ca nu apreciezi asta;
- Daca doreste sa iti comunice fantasmele pe care le are, asculta cu atentie si respectuos;
- Incearca sa incurajezi folosirea unor supape sociale potrivite varstei, pentru eliberarea de fantasme, ca de pilda inventarea unor jocuri impreuna cu alti copii sau practiciparea la un grup artistic creativ la scoala;
- In cazul in care fantasmele copilului sunt insotite de retragerea din cercul de copii sau de inmultiurea crizelor de furie, apeleaza la un consultant de specialitate.
Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan
sursa foto: www.onsecrethunt.com