Cred ca ai auzit si tu expresia aceasta „Cand mama e nefericita, toata lumea e nefericita”. Este o expresie haioasa, insa este si adevarata in acelasi timp, deoarece copiii sunt o oglinda a sentimentelor parintilor lor.
Nu degeaba se spune ca bebelusii si copiii sunt precum buretii; ei invata lucruri noi foarte rapid. Inca de la nastere, bebelusii preiau informatii emotionale de la parintii lor. Si din pacate, si stresul poate fi preluat de catre bebelusi. Un studiu a demonstrat ca bebelusii care au fost tinuti separat de mamele lor pentru cateva minute, iar mamele infruntau o situatie stresanta, acestia au dat de asemenea semne de stres.
Nu te gandi ca vei fi parinte in interiorul unui glob unde veti fi tu si copilul tau, astfel incat nimic sa nu va afecteze si totul sa fie numai lapte si miere. Este bine sa stii ca nu orice tip de stres este periculos. Acesta poate fi de trei feluri:
- Stres pozitiv – Intamplari care pot cauza mici stari de stres, precum cunoasterea unor persoane noi sau vizitarea unor anumite locuri;
- Stres tolerabil – Ceva mai intens decat stresul pozitiv, dar care poate fi tinut sub control precum ar fi pierderea unui membru al familiei sau a jobului;
- Stres toxic – Experiente care se petrec pe termen lung, precum abuzul sau neglijenta.
Ultima categorie este cea pentru care ar trebui sa ne ingrijoram cel mai mult, sustin pediatrii. O expunere a mamei la un stres toxic il poate stresa si pe copil in aceeasi masura.
Cu totii suntem stresati, nu este ceva nou. Dar felul in care incercam sa-i facem fata, ne poate ajuta sa ne dezvoltam emotional. Putin stres ne ofera motivatia si urmarirea scopului, si daca raspunzi bine la stres, la fel va fi si copilul tau. Insa un stres prea mare poate influenta felul in care ingrijesti copilul, pentru ca te afecteaza pe tine in totalitate. Parintii stresati, spun psihologii, sunt mai putin atenti la nevoile copiilor lor.
Tine-ti stresul sub control!
Localizeaza problema – Sursa stresului tau poate fi una clara (probleme financiare sau probleme la munca) sau se poate sa nu fie chiar asa de evidenta. Incearca sa afli ce anume te face sa traiesti acel stres si incearca sa eviti stimulentii.
Concentreaza-te pe tine – Ca sa poti avea grija de copilul tau, trebuie sa ai grija in primul rand de tine. Mananca bine, dormi cat de mult poti (dormi cand doarme si bebe), bea multe lichide si fa sport.
Cere ajutor – Daca te afli intr-o stare continua de stres, incearca sa cauti ajutor intr-o persoana draga si de incredere. Poti alege sa mergi la psiholog, care te poate ajuta sa gandesti intr-un mod mai sanatos.
Cum arata un bebelus stresat? Se presupune ca plansul este primul raspuns la stres al bebelusilor, dar nu este neaparat asa in toate cazurile. Alte moduri prin care bebelusii mai arata stresul:
– Nu te privesc in ochi
– Se joaca cu degetele
– Stranuta
– Casca
– Au o expresie ingrijorata
Daca micutul tau arata una din starile de mai sus, iata ce trebuie sa faci tu:
– Mangaie-i usor manuta sau piciorusul
– Pune-i manutele una peste alta
– Incurajeaza-l sa se linisteasca singur (fie folosind metode de linistire precum suzeta sau sugerea degetului)
– Infasoara-l intr-o paturica
– Tine-l in brate si leagana-l usor