Febra nou-nascutului este un motiv de ingrijorare pentru orice parinte incepator. Aceasta semnaleaza de regula prezenta unei infectii, fiind in acelasi timp un sistem de aparare al organismului.
De aceea, atunci cand nou-nascutul face febra parintii nu vor trebui sa fie atat de ingrijorati si sa incerce sa gestioneze cat mai corect aceste simptome. Sfaturile medicului specialist sunt obligatorii pentru ca nou-nascutul sa depasesca cu bine aceste probleme. Pot exista situatii in care sa fie nevoie de supraveghere medicala constanta sau chiar de internare.
Febra nou-nascutului va trebui gestionata destul de atent de catre parinti, tinand cont de recomandarile medicului specialist. Administrarea medicatiei de reducere a starii febrile, precum si a tratamentelor care vindeca originea infectioasa sunt necesare in asa fel incat starea de sanatate a micutului sa poata fi tinuta sub control.
Desi una dintre reactiile normale ale organismului, venite ca un raspuns si in acelasi timp ca o reactie de aparare in fata infectiilor periculoase, in realitate febra nou-nascutului necesita o atentie deosebita. In cazul in care nu este tratata corespunzator si nici nu se respecta indicatiile stricte ale medicului specialist atunci riscul este destul de mare.
Cu toate acestea, febra este una dintre afectiunile cu cea mai mare frecventa, fiind considerata cea mai importanta cauza de imbolnavire a celor mici. Chiar si asa, febra va trebui anuntata de indata medicului, iar micutul va trebui evaluat clinic cat mai rapid posibil, in vederea diagnosticarii cauzei si prescrierii unei medicatii care sa stopeze starea febrila.
Se poate vorbi despre febra atunci cand temperatura corpului acestuia masoara 38 grade Celsius, fiind masurata rectal. Fiind destul de mici, febra se asociaza, de regula, cu somnolenta, varsaturi, paloare a fetei si tegumentelor, refuzul alimentatiei si o stare de agitatie destul de pronuntata.
Febra nou-nascutului poate debuta imediat dupa nastere (in primele trei zile) sau poate aparea mai tarziu, in primele saptamani. De obicei, febra care debuteaza imediat dupa nastere este declansata de transmiterea unei infectii de la mama la micut, chiar in timpul nasterii.