Cercetatorii au descoperit ca femeile care au primul copil abia dupa ce si-au pus pe picioare cariera sunt mai predispuse la depresia post-natala.
“Femeile mature au o alta perspectiva asupra sarcinii. Ele se pregatesc mai temeinic, si au tendinta sa supra-planifice totul. Acest lucru poate crea un stres in plus.”, au declarat autorii unui studiu norvegian.
“Avem motive sa credem ca femeile cu varste mai inaintate, care devin mame pentru prima data, sunt mai vulnerabile in fata depresiei postpartum. Acest lucru se datoreaza faptului ca ele sunt obisnuite sa aiba un control solid asupra propriilor vieti. Cu toate acestea, un bebelus nu poate fi controlat in asemenea masura. Trebuie sa fii foarte flexibil“, a declart Silje Marie Haga, cercetator-sef la Universitatea din Oslo.
Savanta a intervievat mai multe subiecte care au marturisit ca sentimentul ca au pierdut controlul asupra vietii lor le-a aruncat pe drumul spre depresie. Respondentele raportau tulburari de anxietate, o stare de dezamagire si astenie.
Sondajul de opinie a fost efectuat pe 350 de proaspete mamici si a inclus cateva interviuri exhaustive cu 12 subiecte. Ca urmare a cercetarilor, s-a aflat ca 16,5% din ele sufereau de depresie la 6 luni dupa ce nascusera.
Silje Marie Haga a observat ca studiul a scos in evidenta acei factori psihologici care contribuie la aparitia depresiei postpartum. Pana acum, erau incriminati mai mult factorii biologici.
“Esecul de a te ridica la anumite asteptari impreuna cu schimbarile dramatice din viata mamei duc la depresie. Femeile mai relaxate si cu asteptari mai putin definite s-au descurcat mai bine decat acele mame care aveau o constiinta de sine exagerata”, a declarat cercetatoarea.
O alta cauza a depresiei sunt prescriptiile sociale. Foarte multe femei se simt slabe si lase daca nasc prin cezariana. Alte mame sufera pentru ca nu pot alapta. Aceste lucruri le fac pe femei sa se vada intr-o lumina denaturata, in care ele joaca rolul personajului negativ: al femeii incapabile sa fie femeie 100%.
“Este esential ca femeile sa fie relaxate si sa nu priveasca sarcina ca pe o drama. Ele trebuie sa fie sustinute emotional de partenerii lor de viata. Vom pune pe picioare un program care o sa monitorizeze proaspetele mamici si o sa le ofere sprijinul de care au nevoie“, a declarat Dr. Haga.