Atunci cand isi doreste sa devina mama orice femeie este preocupata de fertilitatea organismului sau. Dieta, stilul de viata, dar si sexualitatea reprezinta criterii pentru a avea un organism sanatos, influentand destul de mult perioada fertila a unei femei.
Potrivit medicilor, mentinerea unui stil de viata sanatos influenteaza destul de mult buna functionare a organismului in ansamblul sau. Miscarea fizica, evitarea stresului zilnic si a poluarii, eliminarea viciilor sunt importante in perioada preconceptiei. Cu alte cuvinte, in perioada preconceptiei se recomanda ca ambii parteneri sa fie animati de dorinta de a deveni parinti, fiind in acelasi timp detasati de activitatile stresante cotidiene.
Dieta zilnica reprezinta un criteriu extrem de important atunci cand vine vorba de fertilitate. Femeia va trebui sa consume alimente sanatoase, bogate in vitamine si minerale necesare pentru cresterea fertilitatii, dar si pentru sanatatea bebelusului ce se va dezvolta in burtica mamei. Fructele si legumele proaspete trebuiesc consumate cu regularitate de orice persoana. Grasimile nesanatoase vor trebui inlocuite cu acizii grasi Omega 3 si 6, consumul crescut de zahar cu fructe dulci si proaspete, iar carnea grasa cu carnea de pui, peste, curcan sau vita. Alimentele verzi vor fi introduse in alimentatie in consumul zilnic al unei femei, fiind o sursa bogata de acid folic, necesar pentru prevenirea afectiunilor de tub neural ale fatului. Produsele din lapte reprezinta o sursa importanta de calciu necesar pentru sanatatea fiecarei persoane si tocmai de aceea, se recomanda consumul lor zilnic.
Potrivit medicilor, o alimentatie echilibrata si in acelasi timp diversificata poate imbunatati starea de sanatate a femeii, influentand destul de mult perioada fertila. Viitoarea mamica nu va trebui sa se abtina de la nimic din ceea ce pofteste si va fi necesar sa evite excesele alimentare. Fertilitatea este influentata destul de mult de greutatea unei femei. Cu cat aceasta a depasit indicii de greutate permisi cu atat este posibil ca dorinta de a avea un copil sa fie intarziata. Tocmai de aceea, este indicat ca ori de cate ori femeia este supraponderala sa urmeze cu strictete sfaturile medicului nutritionist.
Sexualitatea reprezinta un alt criteriu important pentru fertilitate. In preconceptie se recomanda contactul sexual regulat, evitandu-se masurile de contraceptie. Chiar daca partenerii isi doresc ca micutul sa isi faca cat mai repede aparitia, in realitate este posibil ca acesta sa mai intarzie. Chiar si asa, medicii sunt de parere ca o sarcina se poate obtine intr-un termen de circa 12 luni de incercari sexuale regulate, depasirea acestui interval determinand necesitatea efectuarii unor teste si investigatii de specialitate.