Ganduri cu privire la luarea in greutate a femeii in timpul sarcinii preocupa mai toate viitoarele mamici. Chiar daca uneori dorinta de a avea un copil este din ce in ce mai mare, totusi nu putine sunt cele care sunt preocupate de felul in care vor arata in timpul sarcinii si de numarul de kilograme acumulat in aceasta perioada. Este de stiut ca pe langa un numar destul de ridicat de kilograme, corpul femeii sufera o multitudine de transformari datorate mdificarilor hormonale. O preocupare aproape constanta trece prin mintea femeii gravide mai tot timpul: daca odata cu aceste modificari datorate sarcinii isi mai pot mentine fideli partenerii. Multe se tem ca partenerul va cauta afectiunea in bratele altei femei mai aratoase decat acestea.
Grija intru totul dezmintita de cercetatorii americani care sustin ca pe parcursul perioadei de sarcina, atat femeia, cat si partenerul sufera modificari hormonale. Daca pana la sarcina nivelul de testosteron, hormon masculin ce duce spre agresivitate, era ridicat, pe parcursul sarcinii acesta incepe sa se dimunueze, fiind inlocuit de hormonul feminin prolactinic, secretat de barbat inca din luna a patra pana intr-a noua de sarcina a partenerei. Acest fapt va ajuta barbatul spre crearea unei afectiuni pentru tanara gravida, fiind mult mai atent decat de obicei atat cu aceasta, cat si cu bebelusul, lucru absolut necesar pentru o dezvoltare armonioasa a fatului in mediul intrauterin, stiut fiind faptul ca acesta resimte starile de afectiune traite de catre mama.
In demonstrarea celor de mai sus, cercetatorii americani au realizat un studiu pe animale, mai exact pe soareci. Masculul secreta acest hormon feminin, inlocuind o parte din proportia pierduta cu cel masculin. Odata cu acest lucru, proaspatul tatic soarece acorda o mai mare atentie femelei si puiului inca nenascut.
Cu toate acestea, demonstratia de mai sus se bazeaza pe simpla legatura permanenta a partenerilor. Asadar un cuplu ce va locui sub acelasi acoperis are toate sansele sa genereze o relatie bazata pe afectiune si atentie, datorata lipsei infidelitatii, pe cand un cuplu aflat in asteptarea unui copil, dar care traieste separat, nu va genera aceste sentimente, nivelul de testosteron fiind la fel de crescut, barbatul fiind inclinat catre infidelitate.
Cortisolul si estradiolul sunt alti doi hormoni secretati de catre barbat, acestia ajutandu-l sa reziste in conditii de stres si sa fie mai sensibil si atent cu partenera sa, lucru resimtit in mare parte de bebelus. Barbatii trebuie sa fie mai atenti cu partenerele lor in aceasta perioada, insa acestea trebuie sa nu exagereze si sa fie constiente de limita cresterii prolactinului. De regula aceasta dureaza foarte putin dupa nasterea copilului. Tinerii tatici vor acorda de asemenea o atentie sporita si multa afectiune bebelusului care va trebui sa se obisnuiasca cu noul mediu in care tocmai a intrat.
Asadar, daca vi se pare ca sunteti neglijata sau nu vi se acorda atentia cuvenita pe tot timpul perioadei de sarcina, nu uitati un lucru: injectati-va partenerul cu prolactin.
Articol realizat de Tatiana Tuţă