Vine Craciunul! Deja auzim zurgalai, clinchete si ”ho-ho-ho”-uri (nu doar in reclamele radio sau TV, ci si in inimile noastre). Gandul iti sta la cadourile pe care le vei lua pentru cei dragi, la cum vei petrece Sarbatorile si la multe, multe alte lucruri minunate care, poate, noua nici nu ne trec prin minte.
Am vrea, totusi, sa te rugam sa te gandesti, zilele acestea, si la cum sa fii mai bun, cu cei dragi, cu toti cei din jur, dar si cu natura.
Stim ca, de Sarbatori, nu ai vrea sa auzi vesti triste… Din pacate, trebuie sa-ti spunem asta: in fiecare an, in preajma Craciunului, incepe nu doar goana dupa cadouri, ci si marea defrisare. Zeci de mii de brazi sunt, anual, taiati ilegal in Romania. Politia confisca, an de an, mii de metri cubi de lemn de conifere, dar asta nu rezolva problema. Brazii si molozii taiati raman taiati.
Dar avem o veste buna: tu poti sa schimbi asta! Prin gestul tau (aparent mic) de a cumpara un brad in ghiveci (unul crescut in ghiveci pentru a rezista la replantare) si de a-l replanta. Poate ca anul acesta vei fi singurul dintre prietenii tai care va face asta, dar in anii viitori, datorita exemplului tau, din ce in ce mai multi oameni vor alege un brad in ghiveci.
Comerciantii care contribuie la defrisari vor fi descurajati, daca cererea de brazi taiati va fi din ce in ce mai mica, iar cei care vor creste brazi in pepiniere vor fi din ce in ce mai multi. Ce inseamna asta?Reducerea inundatiilor, prevenirea alunecarilor de teren, reducerea eroziunii solului, sustinerea biodiversitatii: producerea de oxigen si improspatarea aerului. Nu e putin, mai ales in contextul cresterii poluarii mediului!
Alege un brad Nordmanniana, crescut in ghiveci, de cea mai buna calitate!
Pentru ca sunt crescuti in ghiveci, sansele de prindere a brazilor intr-un nou sol sunt de aproximativ 100%. Dupa un Craciun perfect, cu aroma de brad raspandita in toata casa, bradul tau va ajunge in natura, va trai si va contribui la viata tuturor. Nu-i asa ca asta este o frumoasa poveste de Craciun?
Cum trebuie sa-l ingrijesti?
Pentru ca este viu, bradul in ghiveci trebuie tratat cu blandete.
- Dupa cumparare, timp de 2 – 3 zile, trebuie sa-i asiguri aclimatizarea. Depoziteaza-l in garaj sau intr-un balcon inchis, pana candva fi pregatit sa stea la caldura, in casa!
- Hidrateaza-l cu un spray special, pentru a minimiza pierderea de ace, atat in perioada aclimatizarii, cat si pe perioada in care va sta in casa.
- Dupa aducerea in casa, ofera-i un loc luminos, cat mai departe de sursa de caldura.
- Uda-l o data la 3 zile, cu circa 1 litru de apa, tinutatimp de 24 de h, la temperaturacamerei. Daca dimensiunea lui depasete 1,5 m, poti mari cantitatea de apa. Important este ca pamantul sa nu fie niciodata uscat.
- Nu-l lasa in casa mai mult de 10 zile (unii experti recomanda chiar 4 zile)! Daca vrei sa supravietuiasca, este bine sa-l duci cat mai repede intr-un loc racoros si luminos (chiar afara).
- Nu il hrani cu nutrienti, pentru ca bradul se afla, in casa, intr-o perioada latenta, nu de crestere.
Replanteaza-l!
Daca ai o gradina (chiar si in fata blocului), planteaza-l chiar tu! Daca nu ai aceasta posibilitate (sau nu vrei sa te complici), anul acesta te putem ajuta si prin serviciul de replantare. Cheama-ne, cand vrei sa te desparti de bradul tau de Craciun! Il vom transporta noi si il vom depozita, pana cand mediul va fi favorabil plantarii lui, intr-o zona special aleasa.
Alege-ti bradul de Craciun de pe Floria.ro