Rolul de parinte nu se rezuma la a-ti pregati copilul prin toate mijloacele pentru ziua cand isi va lua zborul. Este intradevar esential sa-i oferi o buna dezvoltare intelectuala si culturala, sa-i permiti sa-si satisfaca curiozitatea, dar asta nu e tot. Atunci când esti alaturi de copiii tai incearca sa ai o „prezenta activa” si sa te joci cu ei.
Timpul pe care il petreci in compania copiilor tai ar trebui sa fie o oportunitate reala de a impartasi ganduri, idei etc. Deci acesta „prezenta activa” inseamna ascultare, dialog, dar mai ales joaca. Cand te joci cu copilul tau se creeaza un teren comun, de neinlocuit, unde se dezvolta relatii de lunga durata de incredere si sensibilitate. Jocul faciliteaza apropierea dintre parinte si copil, apropiere greu de obtinut prin metode rationale. Aceasta apropiere bine consolidata in copilarie se va pastra si atunci cand incepi sa te confrunti cu crizele adolescentei. Copiilor le face placere sa stie ca parintii se intereseaza de ceea ce fac ei, de ceea ce ii amuza, iar in felul acesta copiii se simt valorosi, bagati in seama, recunoscuti si iubiti.
Cand te joci cu copii tai incearca sa te cobori la nivelul lor, sa te pui la mintea lor, sa fii deschis si sa le permiti sa te primeasca in universul lor. Incearca sa le cunosti gusturile si asteptarile. Daca jocul respectiv nu mai prezinta interes nici pentru tine, nici pentru copil, este o modalitate buna de a infiripa o discutie. Iar pentru aceasta merita toata osteneala, caci pana la urma distractia o puteti regasi oricand.
In timpul jocului râsetele si distractia reduc diferentele dintre voi, calmeaza potentialele conflicte, creeaza complicitate, dar si mesajele-cheie, cum ar fi respectarea regulilor.
Ce jocuri sa alegeti? Cele pe care copiii tai le iubesc! Puteti alege unul dintre jocurile lor preferate, jocuri de logica, jocuri creative, jocuri video sau sportul lor favorit. Da-le lor posibilitatea sa aleaga si lasa-te prins in joc.