Folosirea anticonceptionalelor dupa nastere se poate face dupa cele sase saptamani de lahuzie. In tot acest timp, femeia va avea suficient timp sa se refaca dupa nastere, putandu-si incepe, in acelasi timp, si activitatea sexuala impreuna cu partenerul de viata.
Asadar, in primele sase saptamani de la nastere, proaspata mamica nu va folosi niciun fel de masura de protectie intrucat in tot acest timp medicii recomanda o perioada de repaus sexual. Odata aceste saptamani vor fi scurse, viata sexuala a cuplului va putea fi reinceputa, fapt care va necesita folosirea unei metode de contraceptie pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite.
Folosirea anticonceptionalelor dupa nastere depinde in mare masura de alaptarea bebelusului. Cu alte cuvinte, in cazul in care mama isi alapteaza bebelusul, atunci acest proces ar putea fi folosit drept principala masura de contraceptie, pana in momentul reaparitiei menstruatiei. Chiar si asa, in toata aceasta perioada, proaspata mamica nu va avea o siguranta de 100% in prevenirea sarcinii intrucat ovulatia ar putea aparea chiar si in lipsa menstruatiei. In cazul in care medicul se decide ca mama sa foloseasca anticonceptionale in timpul alaptarii, atunci, mai mult ca sigur, singura substanta permisa ce va fi continuta de aceste pilule va fi progesteronul.
In cazul in care mama nu isi alapteaza bebelusului, atunci aceasta va putea folosi o gama mai larga de anticonceptionale, conform recomandarilor medicului specialist ca urmare a efectuarii investigatiilor medicale amanuntite.
Pentru a preveni o sarcina nedorita, proaspata mamica are la indemana si o serie de alte metode de contraceptie: steriletul, diafragma, prezervativul pot fi folosite inca din primele luni dupa nastere.