In Romania, celulele stem au inceput a fi recoltate inca din anul 2006. In cazul in care sunteti tentati sa investiti in sanatate, celulele stem reprezinta o solutie sigura si mai ales de viitor pentru copilul tau.
Procedura de recoltare a celulelor stem nu este deloc dureroasa pentru mama sau pentru copil. In principiu, imediat dupa nastere, medicii vor putea preleva probe din cordonul ombilical pe care le vor putea pastra in baza de celule stem.
Pana in prezent, celulele stem au reusit sa fie folosite in cateva cazuri. In anul 2003 o fetita de 8 anisori diagnosticata cu neuroblastom s-a insanatosit dupa ce a folosit celulele stem de la sora ei.
O alta fetita diagnisticata cu leucemie limfoblastica acuta de cinci anisori a facut un transplant de celule stem tot de la sora ei, iar dupa 17 luni de la transplant fetita are o evolutie normala.
O alta fetita diagnosticata cu leucemie a reusit sa faca un transplant de celule stem de la fratele ei, iar in numai doua saptamani medicii au putut determina faptul ca fetita se insanatosise.
Chiar daca avem tendinta sa credem ca celulele stem pot fi recoltate doar din cordonul ombilical, in realitate acestea pot fi prelevate si de la adulti din maduva osoasa sau chiar din grasime. Procedura de recoltare este mai dureroasa in cazul adultilor decat al copiilor.