Vacuumul este unul dintre instrumentele cu cea mai mare popularitate atunci cand vine vorba de nasterea asistata. Aducerea pe lume a bebelusului cu ajutorul vacuumului nu pune in pericol viata ori sanatatea mamei sau a bebelusului, fiind o modalitate prin care micutul va fi extras fortat, prin folosirea acestui instrument de catre medicul specialist.
Vacuumul presupune un dispozitiv, de regula din plastic ori silicon si rareori din metal care este prevazut cu o ventuza cu maner si o pompa electrica. Pentru a reusi sa extraga copilul in deplina siguranta, medicii vor aseza ventuza cu grija, chiar pe capul bebelusului. Ulterior, prin accesarea pompei electrice se va crea un gol de aer care va reusi sa fixeze destul de bine capul bebelusului, determinand astfel extragerea sa mult mai usoara.
Cand se poate folosi vacuumul?
Chiar daca pare surprinzator, vacuumul va fi folosit doar in cazurile in care bebelusulului i-ar putea fi pusa in pericol viata si sanatatea, dar si atunci cand mama sufera de anumite afectiuni destul de grave, de tipul celor cardiovasculare ori cele circulatorii. In plus, in cazul in care femeia nu reuseste sa faca fata durerilor nasterii si efortului depus in timpul contractiilor uterine medicii pot trece la folosirea vacuumului, mult mai eficient si sigur pentru sanatatea bebelusului, comparativ cu folosirea forcepsului.
Dupa nastere, orice bebelus nascut in acest fel va putea prezenta cateva leziuni la nivelul cutiei craniene, de genul vanatailor, edemelor, umflarilor ori puncte dureroase. In plus, acesta va putea avea capul usor deformat, tinand cont de faptul ca sistemul osos al acestuia este inca destul de sensibil. Cu toate acestea, toate aceste semne ale nasterii asistate prin folosirea vacuumului se vor resorbi destul de usor in timp, bebelusul fiind in afara oricarui pericol.
In cazul in care nasterea cu ajutorul vacuumului nu este posibila, atunci medicii vor lua decizia nasterii prin cezariana.