Imediat ce ne intra in grija, bebelusii sunt ingrijiti de catre noi in asa fel incat sa fie feriti de orice li s-ar putea intampla rau. Asa se intampla atunci cand ii schimbam de scutecel, sustinandu-le picioarele, asa se intampla si cand ii tinem in brate in asa fel incat sa oferim o maxima protectie gatului celui mic, intr-un cuvant, grija devine o mare rutina pentru noi…
Chiar daca sunt atat de mici, nu totul este asa cum pare. Nu intotdeauna un lucru mic este si fragil, as putea spune. Asa ca, nu trebuie sa ne speriem ca orice atingere i-ar putea vatama.
Fontanela celui mic reprezinta partea mai moale a capului bebelusului, oasele fiind in continua crestere si dezvoltare pana mai tarziu, uneori pana in adolescenta. Cu toate acestea, fontanela se va inchide vizibil intre 1 si 2 anisori.
De asemenea, asa cum toti ne nastem diferiti si fontanela este diferita de la un copil la altul. Asa ca unul va avea o fontanela mai mare, mai greu de inchis, altul o fontanela mai mica, care se va inchide mai repede. Chiar daca suntem obisnuiti sa credem ca bebelusul are la nastere doar o fontanela, de fapt acesta are in total doua, una anterioara amplasata la unirea osului frontal cu oasele parietale si cealalta, posterioara, se gaseste la intersectia dintre osul occipital si oasele parietale. Ultima se va inchide potrivit specialistilor la circa trei luni de viata.
Atunci cand ii facem baie sau cand il mangaiem incercam sa manifestam o mare grija cu aceasta regiune, de teama de a nu-l vatama. Cu toate acestea, fontanele este destul de elastica avand la suprafata o membrana destul de puternica in asa fel incat bebelusul sa nu pateasca nimic rau daca ne purtam in limitele normale.
Medicul specialist va observa fontanela lunar intrucat aceasta ne poate dezvalui cateva detalii importante legate de starea de sanatate a bebelusului. De la starea de hidratare a bebelusului, si pana la insuficienta dezvoltare a creierului, de la meningita si pana la starea de rahitism sau malnutritie, toate pot fi descoperite printr-o scurta analiza a acesteia.
Daca insa considerati ca fontanela s-a inchis mai devreme decat era cazul sau nu s-a miscorat incercati sa discutati cu medicul pediatru. Tardivitatea inchiderii sau precocitatea poate determina stari grave de sanatate.
Totodata, un lucru destul de emotionat pentru parinti este atunci cand fontanela pulseaza conform ritmului cardiac si cel respirator. Nu trebuie sa va sperie…este normal!