[imagebrowser id=510]Fontanela nou-nascutului reprezinta punctul de intalnire al oaselor cutiei craniene, loc care nu este destul de sudat, dand aspectul de „zona moale” a capului.
Fontanela nou-nascutului se inchide abia la finele primilor doi ani de viata, insa nu definitiv. Chiar daca parintii pot observa ca fontanela s-a inchis, in realitate aceasta se sudeaza definitiv odata cu vartsa majoratului, atunci cand perioada de crestere a nou-nascutului se incheie.
Potrivit semnelor clinice, orice nou nascut prezinta doua fontanele importante din totalul acestora de sase:
- Fontanela mare care este cunoscuta drept „moalele capului” in limbajul popular, situata la intersectia oaselor frontale cu cele parietale;
- Fontanela mica – este situata la intersectia dintre osul occipital cu cele doua parietale.
Cu toate ca fontanela mica se inchide in primele trei luni de viata, inchiderea celei mari dureaza mai mult, intr-o etapa de circa 18 -24 de luni.
In cazul in care fontanela se inchide mai tarziu pot fi semnalate mai multe afectiuni:
- Hidrocefalie;
- Rahitism;
- Hematom subdural;
- Hipotiroidie;
- Boli osoase;
- Hipertensiune intracraniana.
Inchiderea precoce a fontanelelor poate conduca catre:
- Microcefalie;
- Insuficienta dezvoltare a creierului;
- Craniostenoza.
Tocmai de aceea, controalele regulate la medicul pediatru au rolul de a determina din timp anumite anomalii ale modului de inchidere a fontanelei. Potrivit medicilor in primii ani de viata este indicat sa se consume vitamina D pentru prevenirea rahitismului, un factor principal si destul de des intalnit al inchiderii tardive a fontanelei.
Foto: http://www.cugetliber.ro / http://www.mojedete.rs