Copiii ar trebui dati la gradinita de la 3 ani pentru a invata sa socializeze si sa stie sa se descurce singuri in anumite situatii. Teama micutilor poate fi insa un semnal pentru parinti ca acestia nu sunt inca pregatiti.
Multi parinti isi pun intrebarea cand este cel mai bine sa isi dea micutii la gradinita. Daca prichindeii par ca nu doresc sa se desparta de familie nici macar pentru patru ore pe zi, atunci parintii sunt tentati sa amane momentul.
Psihologul Domnica Petrovai, presedintele Asociatiei de Psihologia Copilului si Adolescentului din Romania, spune ca varsta optima pentru ca un copil sa mearga la gradinita este de 2-3 ani, atunci cand acesta are nevoie de un mediu de invatare a abilitatilor sociale si emotionale. „Asta implica si o dezvoltare a autonomiei copilului, care este benefica pentru evoluția lui cognitiva, sociala si emotionala”, precizeaza Domnica Petrovai. Parintii isi pot da seama ca prichindeii lor sunt pregatiti, atunci cand constata o relativa autonomie a acestora in ceea ce priveste hranirea, igiena.
„Totodata, parintii pot sa fi inceput deja pregatirea emotionala a copilului in vederea acomodarii intr-un mediu complet nou, total diferit de spatiul familial protector”, sugereaza Aura Stanculescu, directorul Centrului de Resurse si Asistenta Educationala a Municipiului Bucuresti. Daca cei mici nu pot fi convinsi cu niciun chip sa mearga la gradinita, acest lucru poate fi un semnal de alarma pentru parinti ca juniorii nu sunt inca pregatiti emotional pentru adaptarea la acest spatiu, dupa cum spune Aura Stanculescu. „Teama de separare este o reactie normala la intrarea intr-un mediu nou, necunoscut, cum este gradinita. Pentru ca adaptarea sa fie mai sanatoasa pentru copii, este nevoie ca acestia sa cunoasca mediul si persoanele pe care le vor intalni, cum este educatoarea”, completeaza Domnica Petrovai. De asemenea, copiii au nevoie sa perceapa beneficiile gradinitei: jucarii noi, alti copii, lucruri care vor fi prezentate de catre parinte.
„Ceea ce nu trebuie sa faca parintele este sa pedepseasca sau sa critice reactia de teama si plans a copilului sau sa il retraga de la gradinita. Asa il va invata pe copil sa evite contexte in care resimte teama, lucru nesanatos pentru el”, adauga psihologul Petrovai.
Avantajele unui nou mediu
Exista in primul rand beneficiul socializarii, care presupune ajustarea propriilor interese si nevoi la cele de grup. Cu alte cuvinte, cresterea flexibilitatii, a tolerantei. Copilul va invata astfel sa imparta jucariile, sa se joace si cu alti copii, sa respecte regulile. Aceste abilitati nu se pot dezvolta numai in prezenta unui adult. Varsta prescolara este perioada optima de dezvoltare a acestor competente. Perioada inceperii gradinitei si invatarii abilitatilor sociale si emotionale (ex. cum este gestionarea furiei) are drept consecinte aparitia unor comportamente problematice, cum ar fi cele agresive sau crizele de furie. Acestea sunt insa inevitabile si vor putea fi reduse numai in contextul invatarii unor alternative comportamentale in grupul de copii.