Mos Craciun…hm…cel mai iubit personaj din lumea copiilor. Un batranel cu barba alba, costum rosu, adus de o sanie trasa de reni, care coboara prin hornul casei sau pe geam, dar care, mai ales, le aduce cadouri multe, multe. Cu toate acestea, unii dintre copii vad in Mos Craciun o figura nu prea prietenoasa, fiind de-a dreptul speriati, plangand de cele mai multe ori in hohote.
De ce le e frica de Mos Craciun?
O aparenta nu tocmai obisnuita, mai ales ca urmare a unei costumatii nu tocmai uzuale, Mosul devine pentru multi dintre cei mici un personaj de care trebuie sa se fereasca. Asa ca, daca il vor intalni, acestia se vor teme sa il imbratiseze, furisandu-se dupa parinti. In timp ce unii abia il asteapta, altii ajung sa planga in hohote.
De cele mai multe ori, starea de anxietate apare atunci cand micutul va trebui sa il vada prima data pe Mos. Atunci cand il zaresc il percep ca pe un strain, care nu le doreste decat raul, potrivit sfaturilor parintesti. De aceea, nu vor dori sa se apropie de el. Starea de plans poate aparea atunci cand copilul ii priveste costumatia de culoare rosie. Pentru cel mic, Mosul este un personaj mult prea mare si mult prea greu de inteles. Burta, barba destul de lunga si alba, dar si „ho, ho, ho”nu vor face altceva decat sa il sperie si mai mult.
Cum sa scape de teama de Mos Craciun?
Mai inainte de toate va trebui sa incerci sa il obisnuiesti pe micut cu ideea de Mos Craciun. Va trebui, asadar, sa incerci sa ii explici cine este de fapt mosul, cand va veni si ce cauta el de fapt in locuinta voastra. Daca il vei pune in fata lui Mos Craciun, fara a-i vorbi inainte nu vei face altceva decat sa il sperii destul de mult. Este important sa ii descrii ce aspect are mosul, cat este de batran si mai ales ce fel de costum poarta. Il poti ajuta pe copil facandu-i un desen cu mosul sau chiar aratandu-i-l prin reclamele de dinainte de Sarbatori, sugerandu-i ideea ca se afla la alti copii pentru a le duce cadouri.
Atunci cand ii vei vorbi despre Mos Craciun este important sa ii sugerezi ca acesta vine cu un sac plin numai de cadouri si jucarii. Imediat ce va auzi un astfel de lucruri, cel mic va reusi sa il indrageasca si isi va dori sa vina mai repede.
Daca totusi copilul nu reactioneaza cum te asteptai la intalnirea cu mosul nu este cazul sa ii desconsideri sentimentele. Mai degraba va trebui sa il intrebi ce simte si de ce anume ii este teama pentru a-l putea ajuta sa treaca peste o astfel de perioada neplacuta, iar data viitoare sa il poata astepta cu bucurie pe Mos Craciun. De asemenea, este la fel de important sa il duci pe cel mic intr-un loc unde mai sunt si alti copii in asteptarea sa. La gradinita este un mediu prielnic pentru ca micutul tau sa nu se mai sperie, urmand exemplul altor copii care ard de nerabdare sa il cunoasca pe Mos Craciun. Vazandu-le bucuria celorlalti si dorinta de a-l imbratisa, cu siguranta, va uita de temeri si de starile neplacute pe care le-a experimentat in trecut.