In prima vizita prenatala, medicul ar trebui sa iti sublinieze marile NU-uri de care trebuie sa tii cont, iar tu poti pune intrebarile care te ingrijoreaza cel mai mult.
Nu uita ca nimeni nu poate urma un tipar de reguli, ca la carte. Si adevarul este ca riscurile asociate cu consumul de produse nepasteurizate in primul trimestru sau cu vopsirea parului (ambele fiind interzise de medici), sunt foarte mici, dar este bine sa ai grija de tine. Asadar, nu te speria daca vei comanda din greseala un sandwich si un suc (si vei observa ulterior ca nu este pasteurizat). Pana la urma, mamele noastre poate ca nu au facut nici jumatate din toate aceste indicatii, si uite ce copii au iesit!
Teama: Sunt foarte stresata si acest lucru ii poate dauna celui mic.
Relaxeaza-te: Este firesc sa te simti asa din cauza extenuarii, a schimbarilor de fluctuatii hormonale. Ar fi ciudat sa te simti ok, insa sa te stresezi din cauza stresului, aceasta ii poate dauna intr-adevar copilului. Studiile demonstreaza ca stresul intermitent are un impact minim asupra unui fat. Desi unele studii arata ca stresul puternic, precum cel provocat de moartea unei persoane dragi sau pierderea unui loc de munca, pot afecta fatul, expertii sustin ca totul consta in cum detii controlul asupra situatiei.
Daca stii ca tinzi sa devii tensionata, incearca sa iei lucrurile mai usor, cel putin pentru o vreme, ca si cum ti-ai propune sa faci un experiment si incearca sa iti refulezi tensiunile intr-un jurnal sau poate mergand la culcare mai devreme, pentru a te odihni.
Teama: Bebebelusul meu poate avea o malformatie.
Relaxeaza-te: Precum multe mamici, iti tii respiratia inainte de fiecare testare prenatala, sperand ca rezultatele vor demonstra ca bebe este bine si se dezvolta corect. Riscul ca bebelusul sa aiba un defect este de 4% si acest procentaj include malformatiile serioase.
Chiar daca o ecografie indica ceva anormal, nu inseamna neaparat ca exista o problema si poate cauza temeri, medicul iti va confirma ca este totul in regula. Cea mai buna metoda prin care iti poti proteja copilul este prin a lua multivitamine si acid folic. Medicul iti va da directii clare si lamuriri in ceea ce priveste orice risc bazat pe istoricul familiei si te va ajuta sa scoti grijile din joc.
Teama: Voi intra in travaliu prematur.
Relaxeaza-te: Aceasta grija s-ar putea sa incolteasca in mintea ta si din cauza faptului ca in ultimul timp rata nasterilor premature a crescut. Sunt cateva lucruri pe care le poti face si cu ajutorul carora vei scade riscul de nastere prematura: nu fuma, nu consuma alcool, fa constant teste prenatale.
sursa foto: americanpregnancy.org