Aproape toti bebelusii scuipa mancarea, dupa cum sustin secialistii in nutritie. Se intampla asa din cauza faptului ca sistemul lor digestiv nu este inca matur. Sfincterul esofagian al unui bebelus nu se inchide etans, asa cum se intampla in cazul unui copil. Asadar rezulta ca ultima masa a bebelusului tinde sa fie regurgitata, asadar pregateste-te sa ai hainute extra.
In mod normal, nu trebuie sa-ti faci griji pentru regurgitare, daca bebelusul ia in greutate normal si medicul pediatru sustine ca este totul in regula. Aceasta inseamna ca bebe se hraneste bine. Un alt semnal ca bebelusul este in ordine este faptul ca schimbi aproximativ zece scutece pe zi. Pentru a reduce episoadele de regurgitare, hraneste-l pe cel mic doar cand da semne de hrana si tine-l intr-o pozitie cat mai verticala in timpul hranirii.
Daca bebe nu castiga in greutate, plange excesiv, se ineaca sau pare ca are o durere foarte mare, poate avea reflux gastroesofagian, afectiune care poate fi diagnosticata de catre medicul pediatru. Daca acesta este diagnosticul pus, in acest caz, celui mic i se vor prescrie medicamente care reduc aciditatea gastrica. Cu toate acestea, majoritatea copiilor cu varsta intre 6 si 12 luni experimenteaza acest episod neplacut.
La varsta la care cei mici descopera cu bucurie alimentele solide, pot incepe sa pape din ce in ce mai putin lapte formula. Parintii se vor intreba ce este mai important pentru bebe, nutrientii din mancare sau aceia din lapte?
Aceasta este dilema mamelor, dar desi bebe se perfectioneaza in consumul de alimente solide, laptele matern sau formula este in continuare o sursa foarte buna de nutrienti in dieta sa, in mod special pentru ca laptele este esential pentru dezvoltarea creierului, iar calciul ajuta la formarea unor oase puternice.
Asadar este sanatos sa reduci cantitatea de lapte pe care bebe o consuma, insa sa faci asta treptat. Nu ai de ce sa te ingrijorezi, atata timp cat bebelusul tau se dezvolta normal, desi scuipa mancarea.
Asadar mai intai lapte si apoi alimente solide, sau invers?
La inceputul diversificarii, cel mic nu va avea o masa completa de alimente solide, ci aceasta va veni in completarea mesei de lapte. Asadar este mai important sa pape lapte matern sau formula si apoi, ca un fel secundar, sa primeasca si piureul din legume sau fructe. Motivul este ca bebe, fiind foarte infometat, va fi concentrat pe alimente solide pana cand se satura si apoi nu va mai vrea lapte.
sursa foto: youtube.com