Este un lucru cunoscut ca fumatul pasiv poate fi periculos, chiar mortal. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care locuiesc cu fumatori sunt de doua ori mai predispuse sa dobandeasca probleme de auz decat cele care nu sunt expuse la toxinele din tigari.
Cercetatorii au identificat un grup vulnerabil de subiecti, reprezentat de copii si adolescenti. Ei au studiat cazurile a 1,553 de adolescenti nefumatori cu varstele cuprinse intre 12 si 19 ani.
Acestia au fost supusi unor audiometrii pentru a determina acuitatea auditiva la frecvente inalte si joase.
Oamenii de stiinta au masurat nivelurile de cotinina din sangele subiectilor. Aceasta substanta este un produs secundar al nicotinei si este considerata un “marker” al expunerii la aceasta.
Adolescentii care aveau cea mai mare cantitate de cotinina in sange, erau mai predispusi sa aiba diverse forme de hipoacuzie. Mai mult, cu cat expunerea era mai mare, cu atat gradul de surzenie era mai inalt.
Studiile anterioare au aratat ca exista o legatura intre fumatul pasiv si otitele repetate la copii. Aceste infectii pot avea ca si consecinta pierderea auzului. In cazul adultilor, fumatul a fost asociat cu pierderea timpurie a auzului.
Medicii ii sfatuiesc pe parintii fumatori sa nu ii expuna pe cei mici la fum, daca vor ca acestia sa nu aiba probleme de auz.