Copiii au inceput sa dezvolte probleme cu coloana vertebrala de la varste din ce in ce mai fragede. Seful sectiei de ortopedie de la Spitalul de Copii Marie Curie declara de curand ca saptamanal sunt zeci de cazuri de copii care se prezinta cu dureri acute de spate.
Una din cauzele principale este alegerea unui ghiozdan nepotrivit, cu care poarta o greutate prea mare, si postura incorecta. Dupa 12 ani de scoala, toate aceste elemente pot duce la probleme cu care se vor confrunta intreaga viata, cum ar fi scolioza, cifoza, dureri lombare, de gat, de cap sau umeri.
Multe dintre acestea pot fi evitate prin alegerea unui ghiozdan potrivit, care sa fie ajustat si purtat corect, astfel incat spatele copilului sa se dezvolte sanatos. Este de preferat ca ghiozdanul pentru scoala sa indeplineasca urmatoarele criterii:
- Sa aiba doua bretele, astfel incat greutatea sa fie distribuita in mod egal pe spate.
- Sa aiba spatele flexibil, pentru a se mula pe curburile coloanei vertebrale.
- Sa se potriveasca perfect pentru inaltimea si greutatea copilului dumneavoastra, sa nu fie mai mari, sa se aseze confortabil pe spatele lor.
- Sa fie cu bretele ajustabile, pe care sa le reglati in mod egal astfel incat ghiozdanul sa vina pana peste zona lombara. Este de preferat ca acestea sa fie captusite si late, astfel incat sa ajute la felul in care este distribuita greutatea.
- Sa nu cantareasca mai mult de 10% din greutatea copilului. Asezati cele mai grele carti la fundul ghiozdanului, paralel cu spatele lui.
Este de preferat ca ghiozdanul sa aiba cat mai multe compartimente, cum ar fi unul pentru o sticla, unul pentru obiecte mai mici (chei, pixuri, pentru a fi mai usor de gasit), unul pentru mancare (astfel incat sa nu riste sa se imprastie si sa pateze si alte lucruri). Verificati toate fermoarele, ca sa va asigurati ca functioneaza cum trebuie si se inchid usor.
In ceea ce priveste materialul, unele materiale vor fi mai usoare decat altele, cum ar fi cele din panza fata de cele din piele. Unele materiale sunt mai durabile (panza, nylon), insa costa pe masura. Cele din fibre sintetice sunt de asemenea extrem de usoare si rezistente la apa.
Invatati copilul sa curete ghiozdanul la sfarsitul fiecarei zile, astfel incat sa fie sigur ca nu cara lucruri care nu-i mai sunt necesare, sticle goale, resturi de mancare etc.
Lasati copilul sa isi aleaga singur modelul de ghiozdan – este un mod la indemana de a-l face sa fie entuziasmat de a merge la scoala. Puteti sa-l invitati sa se uite peste selectia de la Cartuseria.ro, de exemplu – sunt disponibile acolo peste 200 de modele, extrem de variate. Este de preferat insa sa fie unul mai simplu, care poate fi asortat usor la orice outfit.