Multi parinti se preocupa cel mai adesea atunci cand isi vad copilul din ce in ce mai slabit, fara vlaga, palid, fara pofta de mancare si vaitandu-se de dureri de burtica. De aceea, in asemenea cazuri cel mai indicat este mersul cat mai urgent la medic. Semnele de mai sus pot influenta sistemul digestiv al copilului, provocand dureri si crampe abdominale destul de puternice, putand fi provocate de asa-numitul Giardia, un parazit intestinal ce determina lambliaza sau Giardioza, o boala intestinala determinata de acesta, ce poate produce mari temeri parintilor intrucat nu se cunoaste exact gradul de pericol pe care il au posesorii unui asemenea parazit, cel mai adesea intalnit la copii, caini si pisici.
Dupa ce ajung in intestin, chisturile de Giardia se divid în trofozoiti care ajung în duoden si jejun, multiplicandu-se excesiv determinand o intensa iritare a mucoasei intestinale si deci tulburarea procesului digestiv prin diverse deficiente enzimatice.
Semnele aparitiei Giardiozei:
– Diaree
– Dureri abdominale
– Giardioza poate cauza intoleranta la zahar;
– Varsaturi ce pot conduce cel mai adesea catre deshidratare;
– Febra;
– Scaderea in greutate manifestata prin lipsa poftei de mancare.
– (mai ales lactoza, zaharul din lapte)
– Diaree;
– Malabsorbtie.
Timpul manifestarii bolii este de aproximativ doua saptamani. In cele mai multe cazuri aceasta infectie cu Giardia nu se manifesta. Eliminarea parazitului este inevitabila si are loc sub forma unor chisturi ce pot transmite infectia foarte usor altor persoane.
Multi parinti se intreaba probabil de unde a contactat copilul lor boala.
Transmiterea se face prin:
– insecte care vin in contact cu fecale si apoi se aseaza pe alimente;
– apa insuficient tratata sau poluata;
– apa de la suprafata – balti, lacuri;
– mancarea care vine in contact cu persoane deja infectate cu un asemenea parazit;
– Pe cale fecal-orala.
Atentionam totusi pe aceasta cale parintii intrucat este cunoscuta drept boala mainilor murdare. Supravegherea copiilor si spalatul pe maini reprezinta o conditie obligatorie pentru a evita o asemenea infectie. Cu toate aceste, copiii cu varste de pana la tre anisori duc la gura diverse obiecte murdare sau deja infectate, iar in acest mod infectarea cu Giardia este inevitabila.
Nu intotdeauna boala declanseaza simtome, fiind in 40% din cazuri asimptomatica.Atunci cand infectia este puternica pot aparea semne severe de febra, varsaturi, diaree, stare de slabiciune si de paloare a bebelusului.
Diagnosticul se face intotdeauna in functie de o analiza eficienta a fecalelor copilului, iar tratamentul poate fi unul de tip naturist sau medicamentos recomandat de medic. Conditia pentru a scapa de parazitul Giardia este ca intreaga familie sa urmeze tratamentul si nu numai cel infectat.
Articol realizat de Tatiana Tuţă