Educatorii de la gradinita “Egalia” din Suedia vor sa desfiinteze stereotipurile de gen si sa promoveze egalitatea intre sexe abordand o strategie revolutionara. Ei le spun copiilor ca la gradinita nu exista fetite si baietei, ci doar prieteni.
Personalul nu se adreseaza prescolarilor folosind pronumele specifice fiecarui sex (in suedeza han – el, hon –ea) ci cuvantul “hen”, un neutru folosit in Suedia in cercurile feministe sau gay.
Gradinita este subventionata de stat si a fost deschisa anul trecut pentru copii cu varste cuprinse intr 1 si 6 ani. Pe langa incercarea de le insufla celor mici o mentalitate bazata pe neutralitatea genurilor, educatorii ii invata sa fie toleranti cu homosexualii, lesbienele, bisexualii si transexualii.
In multe din cartile folosite de copii se regasesc teme precum adoptia, cuplurile gay dar si problemele parintilor singuri. Desi “Egalia” este un exemplu mai radical al felului in care tarile europene incearca sa combata discriminarea de gen, eliminarea prejudecatilor legate de rolurile sociale ale sexelor este un tel popular al programei scolare suedeze, relateaza modista.ro.
Portivit World Economic Forum din 2010, Suedia este liderul in ceea ce priveste egalitatea sexelor si implementarea politicilor de legalizare a casatoriilor intre homosexuali.
“Societatea le cere fetitelor sa fie dragute si vulnerabile iar de la baietei se asteapta sa se poarte barbateste, sa fie duri si extrovertiti”, spune unul din educatori. “Egalia le ofera sansa de a fi cine isi doresc cu adevarat sa fie”.
Strategia gradinitei se regaseste si in felul in care sunt amplasate jucariile. Langa bucatarioara pentru copii sunt asezate cuburi si masinute, asa incat micutii sa aiba ocazia sa aleaga cu ce vor sa se joace.
In ciuda numarului mare de copii care sunt inscrisi la aceasta gradinita si a listelor lungi de asteptare, gradinita a fost aspru criticata de multi parinti care considera ca abordarea educatorilor ar putea crea confuzie in randul celor mici. Parintii mai cred ca aceasta gradinita nu ii pregateste pe copii pentru viata reala.