Dieta sugarului trebuie sa contina grasimi, intrucat acestea joaca un rol important. In primul an copilul creste vazand cu ochii, iar pentru o dezvoltare armonioasa, are nevoie de o dieta adecvata. Asadar nu trebuie sa ocoliti grasimile!
Desi medicii raporteaza ca grasimile ocupa un loc fruntas in dieta copiilor, ceea ce duce la obezitate, acest lucru nu se aplica si la sugari. Sugarii ar trebui sa primeasca cu pana la 20% mai multa energie din grasimi decat copiii mai mari.
Grasimile in dieta sugarilor – necesare pentru dezvoltarea ochilor si al creierului
La inceput bebelusul primeste aceste grasimi odata cu laptele matern sau din laptele praf. În primul an de viata creierul sugarului isi tripleaza greutatea. Iar in al doilea an celulele nervoase ale creierului formeaza trei miliarde de noi conexiuni între neuroni, deci de la o zi la alta creierul copilului functioneaza din ce in ce mai eficient. Toate aceste schimbari consuma multa energie, astfel încat hrana bebelusului trebuie sa fie bogata caloric.
Dar grasimile nu inseamna doar energie. Unele dintre ele, cum ar fi acizii grasi nesaturati (acidul linoleic si alfa-linolenic) si lantul lung al acizilor grasi polinesaturati, sunt, de asemenea, elemente de baza ale membranelor tuturor celulelor. Datorita lor, celulele functioneaza corect.
Acesti acizi exista, de asemenea, in concentratii mari in tesuturile neuronale – cortexul cerebral si retina. Joaca un rol important în dezvoltarea sistemului nervos central, îmbunatatesc functiile cerebrale si acuitatea vizuala. Cu toate acestea, organismul uman nu produce acesti acizi, ci trebuie sa-i primeasca zilnic odata cu alimentele.