Despartirea este greu de suportat pentru orice adult, iar pentru un copil poate fi chiar si mai greu. Cu atat mai mult cu cat se simte puntea de legatura dintre parintii sai. Unii dintre ei trebuie sa inteleaga ideea ca unul dintre parinti s-a mutat de acasa, altii sa realizeze ca parintii lor nu se mai inteleg deloc.
Multi copii mai poarta ranile divortului parintilor pana tarziu cand la randul lor devin adulti. Aceste rani nu trec niciodata, insa parintii pot face ca aceastea sa nu fie atat de grave prin atitudinea si comportamentul lor.
Foarte multi parinti incearca sa comunice prin copilul lor, ceea ce conduce la dezvoltarea unui stres emotional foarte puternic care ii responsabilizeaza pe cei mici sa negocieze relatia parintilor. Poti incerca sa iei legatura cu fostul sot prin e-mail. Aceasta metoda iti poate fi de folos pentru discutarea particularitatilor care privesc cresterea si educatia copilului.
Daca decideti sa aveti o discutie la telefon, concentreaza-te asupra subiectului discutat si incearca sa nu cazi in capcana si tentatia unei discutii in contradictoriu. Ii poti transmite ca ii respecti parerea, dar ca de data aceasta ai sunat pentru a rezolva problemele copilului.
Psihologii sustin ca adolescentilor le place sa detina controlul, insa un divort al parintilor le poate intoarce lumea cu susul in jos. Nu cade in capcana de a-i impartasi copilului sentimentele fata de fostul partener. Au si ei propria anxietate si pot intelege destul de clar prin ce treci si este important ca tu sa ramai parintele in aceasta relatie. Cauta ajutor de specialitate daca simti nevoia.
Copiii simt nevoia de a fi intelesi. Asculta-i, nu le spune tu ce anume sa gandeasca! Poate fi destul de greu, insa nu iti critica fostul partener, ci incearca sa-i raspunzi specific la ceea ce te intreaba. Uneori, ca parinte, nu trebuie sa ai mereu o solutie la orice problema, trebuie doar sa il poti asculta.
Din punct de vedere emotional, va fi o situatie foarte greu de gestionat pentru copilul tau sa fie pregatit pentru a infrunta un week-end cu rude atat din partea ta cat si din partea partenerului. Poti opta pentru week-end-uri pe care sa si le petreaca exclusiv cu fostul sot, sau cu tine.
Nu este niciodata prea tarziu sa repari greselile facute la un moment dat. Copiii au tendinta de a fi foarte iertatori, cel putin pana cand ating varsta pubertatii. Daca ai gresit, este important sa retii urmatoarele:
- Cere-ti scuze, deoarece asta te poate apropia foarte mult de copiii tai;
- Explica-i in detaliu ce anume ai gresit si apoi asuma-ti ca iti vei schimba comportamentul incepand din acel moment;
- Ii poti oferi celui mic un semnal specific, astfel incat atunci cand incepi sa iti critici fostul partener, doar sa ridice mana – ceea ce reprezinta un semn pentru tine ca este momentul sa te opresti.