Odata cu aparitia primului bebelus in viata de cuplu, parintii sunt incantati si in acelasi timp destul de alarmati atunci cand cel mic tuseste, plange sau nu doarme. Asa se face ca mai in fiecare noapte cei doi parinti fac noapte alba, uitand de odihna si somnul propriu.
De aceea, este indicat sa incercati sa evitati cateva greseli esentiale in cresterea bebelusului. Asadar, evitati sa alegeti sa va hraniti bebelusul cu lapte integral. In cazul in care nu puteti sa va alaptati bebelusul este indicat sa incercati sa alegeti o formula de lapte praf, cat mai potrivita nevoilor copilului.
In plus, in cazul in care veti opta pentru diversificare dupa implinirea varstei de sase luni este indicat sa incercati sa va dezvatati bebelusul sa se hraneasca doar cu lapte. Incepand cu aceasta varsta necesarul de lapte va trebui sa ii fie asigurat doar dimineata si seara. In cazul in care acesta devine dependent de laptele matern sau de biberon, nu va mai dori sa consume celelalte alimente necesare dezvoltarii sale.
De asemenea, in cazul in care doriti sa ii introduceti bebelusului in alimentatie hrana solida este indicat sa incercati sa mai asteptati cateva luni pentru ca sistemul digestiv al micutului sa poata fi pregatit. Acesta va putea face fata mancarii solide de-abia dupa varsta de 4-5 luni de zile.
Hidratarea este un element de maxima importanta pentru bebelus. In cazul in care il alaptati nu va trebui sa uitati ca primele inghitituri de lapte reprezinta apa cu care isi stinge setea bebelusul. In cazul formulelor de lapte praf, situatia sta putin diferit. De regula , va fi necesar sa ii oferiti micutului apa dupa fiecare masa sau, dupa caz, o portie de ceai, in cazul in care cel mic il prefera (bineinteles, neindulcit).
O alta problema cu care se confrunta parintii, destul de stresanta, mai ales in prima perioada este starea de teama permanenta pe care o au pentru ca micutul sa nu pateasca ceva rau, in asa fel incat sa ii fie pusa in pericol viata si sanatatea. De multe ori, parintii se intreaba daca este normal daca bebelusul plange, de ce se ineaca, de ce nu regurgiteaza atunci cand este batut usor pe spate, de ce nu are scaun….si tot asa. Cu toate acestea, astfel de probleme pot fi rezolvate numai in masura in care va veti pastra calmul si veti avea o discutie cu medicul pediatru ori de cate ori apare cate o nelamurire.