[imagebrowser id=35]Kilogramele pe care o femeie le ia in timpul sarcinii variaza foarte mult de la o persoana la alta. Pot varia de la o pierdere in greutate pana la acumularea a pana la 25-30 de kilograme sau chiar mai mult.
Se stie ca daca o femeie insarcinata se afla la una dintre cele doua extreme de mai sus pot aparea complicatii. Din aceasta cauza, este dificil de spus care este numarul de kilograme „ideal” pe care o femeie trebuie sa le acumuleze in timpul sarcinii. Greutatea pe care o castigati este influentata de greutatea avuta inainte de a ramane insarcinata. Multi experti propun un castig in greutate de 300 g pe saptamana pana la 20 de saptamani, iar apoi de 500 g pe saptamana, intre 20 si 40 de saptamani.
Alte studii au stabilit greutatea acceptabila pentru fiecare dintre femeile care, inainte de a ramane insarcinate, aveau o greutate normala, cantareau mai putin decat greutatea normala si respectiv erau supraponderale (vezi tabelul de mai jos).
Greutatea medie castigata in timpul sarcinii
Conformatia |
Greutate acceptabila |
Sub greutate normala |
intre 13 si 19 kg |
Greutate normala |
intre 11 si 17 kg |
Peste greutatea normala |
intre 7 si 12 kg |
Daca aveti intrebari legate de kilogramele acumulate in timpul sarcinii, cel mai bine ar fi sa discutati acest aspect cu medicul. Acesta va va putea da sfaturi cu privire la cat de mult puteti sa va ingrasati in timpul sarcinii. Se stie ca aproape jumatate din totalul femeilor care raman gravide au o problema anterioara legata de supraponderabilitate. Nu este o idee foarte buna sa tineti regim in timpul sarcinii, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti un control asupra numarului de calorii consumate zilnic.
Este chiar foarte important sa cunoasteti numarul de calorii acumulate zilnic, pentru a va asigura ca bebelusul primeste hrana corespunzatoare si suficienta din alimentele pe care le consumati. Alegeti alimentele in functie de proprietatile nutritive ale acestora pentru ca atat dumneavoastra, cat si copilul aflat in dezvoltare trebuie sa beneficiati de un aport nutritional suficient. Trebuie sa va supravegheati si nivelul de stres si sa nu va obositi prea mult. Cercetarile au aratat ca viitoarele mame care sunt stresate, obosite sau anxioase consuma cantitati mai mari de grasimi, uleiuri, dulciuri si junk-food. Iar acest lucru poate conduce la acumularea unui plus nedorit de greutate in timpul sarcinii, ceea ce mareste riscul de travaliu prematur, de operatie de cezariana si de greutate scazuta la nastere.
Daca doriti sa alaptati copilul la san, trebuie sa stiti ca, daca va ingrasati mai mult decat este recomandat, puteti avea probleme cu hranirea naturala. Excesul de greutate poate intarzia venirea laptelui.
Sursa: www.nou-nascuti.ro
Foto: http://www.beyondpesticides.org / http://nine29photography.com